Etin en önemli protein kaynağı olduğu bilinmektedir. Ancak dikkatlice tüketilmez ise yarar yerine zarar verebilir. Bir söz vardır “her şeyin fazlası zarardır”diye. Önemli ve doğru bir sözdür. Bu et için de çok önemlidir. Çok fazla et tüketilmesi sonucu oluşan artık ürünler vücuda zarar verir. Kimlerde bu artık ürünler daha fazla zararlıdır ve daha dikkatli olmalılar.
Bakalım:
* Böbrek hastaları: Dünyada ve ülkemizde yaygın bulunan bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği sonucu binlerce insan diyalize girmektedir. Bunların 5-10 katı da diyalize adaydır. Bu nedenle böbrek hastaları et tüketiminde daha hassas davranmalı, az et tüketmelidir. Çok fazla tüketilirse başta bir artık maddesi olan ürik asit böbreklere çöker yetmezliği hızlandırır. Mutlaka bu grup hastaların proteine ihtiyaçları olduğunda az miktarda et de tüketmelidirler. Tüketme şeklinde kızartmadan çok haşlama şekli daha uygun olur.
* Böbrek taşları: Birçok kişi böbrek taşlarından musdariptir. Çoğu kalsiyum oksalat cinsi taş olmasına rağmen daha çok et tüketimi sonucu oluşan ürik asit taşları da azımsanmayacak düzeydedir. Eğer böbrek taşlarınız varsa ve analiz sonucu ürik asit taşları ise başta et olmak üzere bu artık ürünü içeren gıdaları az tüketmelisiniz.
* Gut: Başta başparmaklarda olmak üzere birçok eklem ve organlarımızda birikir. Hem ağrı hem de tahribat oluşturur. En çok bilinen gut hastalığıdır. Ayak başparmaklarda ağrı, kızarıklık ve şişlikle kendini gösterir. Bu nedenle gut hastalığı olanlar et tüketiminde dikkatli olmalıdır.
* Karaciğer sirozu: Ciddi bir hastalıktır. Daha çok hepatit virüsleri ve alkol sonucu meydana gelir. Karaciğerde kalıcı hasar ve bunun sonucu yetmezlik oluşturur. Bu hastaların çok az veya hiç et tüketmemeleri tavsiye edilir. Et tüketimi sonucu oluşan amonyak- amunyum sonucu kişi komaya girebilir ve hayatını kaybedebilir.
* Kalp ve damar hastalığı: Bu grup hastalar, et tüketirken dikkatli olmalılar. Çünkü ette bulunan yağ ve bahsettiğimiz bir artık ürün olan ürik asit, damarları olumsuz etkiler. Daha çok tıkanmasına yol açar.