Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Genetik ve böbrek hastalıkları

Birçok hastalık, genetik bir özellik taşır veya genetik seyir izler. Bu nedenle bir kişide hastalık varsa (ki bu hastalıklar genelde kronik hastalıklardır) bu hastalığın genetik (irsi) bir özellik taşıyıp taşımadığını mutlaka araştırılması gerekir.  Eğer taşıyorsa,  özelikle birinci derecede yakınlarında araştırılır. Yakınlarında  tespit edilirse, hastalığın erken teşhisi önemli olup ilerlemeden tedavi edilmesi ilerde çıkacak olan kalıcı hasarı önlemiş olur.  Her hastalık için önemli olan erken teşhistir.

Böbrekler: Böbrek hastalıkları sağlık bakımında çok önemli organlarımızdır. Çalışmaması durumunda insanlar için  yaşam süresi 3-5 günü geçmez. Bu nedenle bu organlarımızın ne kadar önemli olduğunu bize gösterir.

Genetik ve böbrek hastalıklara baktığımızda: Özellikle bunların başında polikistik böbrek hastalıkları akla gelmektedir. Genetik bir özelik taşıyan bu hastalık, hastanın tüm yakın akrabalarını araştırılması ve olan bireylere erkende teşhis ve  tedaviye alınması önemlidir.

Bir diğer genetik özellik taşıyan böbrek hastalığı: Glomerülonefritlerdir. Özellikle bazı glomerülonrfritler  daha sık genetik özellik taşırlar. Bu nedenle bir bireyde primer glomerülonefrit varsa mutlaka başta birinci derecede  yakınları olmak üzere  akrabaları araştırmak gereklidir.

Böbrekleri etkileyen ve genetik bir özellik taşıyan iki önemli hastalık, hipertansiyon ve diyabettir. Bu iki hastalık dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda böbrekleri etkileyen ve yetmezliğe götüren en yaygın hastalıklardır. Bu iki hastalığı taşıyan olan bir kişi, mutlaka böbrekleri kontrol etmelidir.

Sonuç olarak: Bazı böbrek hastalıklarının genetik hastalık taşıdığı bilinmelidir. Bir kişide böbrek hastalığı varsa genetik bir özelik taşıyabileceği düşünülerek  başta yakın akrabaları olmak üzere akrabalarını incelemek gerekir. Bu da demektir ki erken teşhisle hastalığı erkenden tedavi edilerek böbreklerin ilerde yetmezliğe gitmesini önlenmiş oluruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X