Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Hipertansiyonlu bir hasta

37 yaşında erkek hasta, Bir hastanede yönetici, geçmişinde önemli bir hastalığı  yokmuş veya geçirmemiş.

Özgeçmişinde, babasında tansiyon varmış.

Şikayeti:

Bir haftadır ensede başlayan yukarılara yayılan bir baş ağrısı oluyormuş. Halsizlik şikâyeti de eşlik etmiş.

Hasta bize başvurduğunda tansiyon ölçümü yapıldı. Tansiyonu 160/100 ölçüldü. Muayenede herhangi bir hastalığa rastlanılmadı.

Yapılan tetkiklerde hafif kolesterol yüksekliği tespit edildi.

Hastaya hipertansiyon teşhisi konuldu. Tuzsuz diyet önerildi.  Normal kiloda olduğu için kilo vermesi önerilmedi. Spor yapması önerildi.

Hastanın şikâyetleri geçmedi. Tansiyonu da yeteri kadar düşmedi. Hastaya başta ilaç önerilmedi. Ancak hasta da ilaç kullanmak istemiyordu. Hasta detaylı sorgulamada hastanın günlük 20-25 çay, 2-4 arası kahve içtiğini ifade etti. Fazla çay ve kahvenin de tansiyonu yükselttiğini  unutmamak gerekir. Hasta bu alışkanlıklarını bırakıp günde 5-6 çay içince tansiyonu normale yaklaştı.

Ayrıca her sabah aç karnına limon, sarımsak, zeytinyağı ve hibuskus karışımından 2 kaşık içmeye başladı.

Hastanın tansiyonu normale geldi

Sonuç:

Tansiyon yüksekliği olan hastalar,  kendisinin doktoru olup mutlaka ilaç kullanması gerekmez. Hastamızda olduğu gibi tansiyonu yükselten alışkanlıklarda uzak durulursa ve başta tuz olmak üzere diyetine dikkat edilirse tansiyon yüksekliği olan hastaların çoğu  ilaç kullanmadan tansiyonu düşer.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X