Yaklaşık 30 yıllık meslek hayatımda, muayene ettiğim hastaların bu derece veya bu düzeyde çok yüksek gaz ve düzensiz bağırsak çalışmasına rastlamadım. Özellikle böbrek rahatsızlığı nedeni ile bize başvuran hastaları incelerken bizim için önemli olan görüntüleme yöntemlerinden ultrasonu sık kullanırız. Ultrason hem çok kolay hem de girişimsel değil, yani hastaya zahmet vermez. Bu nedenle ultrasonu sık isteriz. Tüm batın (karın) ultrasonu isterken böbreklerin yanında karaciğeri, dalak, pankreas, mide-barsak sisteminin incelenmesini de istiyoruz. Başta muayenemde ve istediğim ultrasonda yaklaşık her üç hastamdan birinde yoğun gaz tespit ediliyor. Öyle yoğun bir gaz ki pankreas gibi organların görüntülenmesini engelliyor.
Peki neden kişilerde bu kadar gaz mevcut?
Bağırsaklarımız çok hassastır. Çok ince damar ve sinirlerle donatılmıştır. Kendisine zarar veren gıdalara veya yiyeceklere karşı savunmaya geçer. Eğer zarar giderek artıyorsa veya devam ediyorsa, bağırsaklarımız zorlanır. Tepki olarak düzensiz ses (gurultu) ve gaz çıkartır. Bu da kişide hazımsızlık, şişkinlik, huzursuzluk gibi şikâyetlere neden olur.
Huzursuz bağırsak sendromunun meydana gelmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?
Bakalım:
-Düzenli yemek yemek
-Düzenli uyku uyumak
-Spor yapmak
-Streste uzak durmak (ki en önemli sebeptir)
-Cips, salam, çikolata gibi işlenmiş gıdalardan mutlak uzak durmak
-Alkol almamak
-Sigara vb alışkanlıklardan uzak durmak.
Bu saydıklarım çok önemlidir. Birçok kişinin özellikle de gençlerin gelişigüzel ve sağlıksız yiyeceklerle beslenmesi bu hassas bağırsaklarını zor durumda bırakmaktadır.
Kişilerde sinirlilik, vücut direncinde düşme, şişkinlik ve huzursuzluk gibi şikâyetler ortaya çıkmaktadır.
Sonuç:
Bu hassas bağırsaklarımızı üzmemek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yukarıda saydıklarıma dikkat edin.
Sağlıkla kalın.