Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

İki vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

1.vaka;

36 yaşında, erkek hasta.

Meslek olarak memur.

Hasta, belirgin reflü nedeniyle yaklaşık 5 ay önce ameliyat oldu. Ameliyat sonrası çok zorluk çekti.  Bulantı-kusma, karın ağrısı, yutma güçlüğü başladı. Bu nedenle çok kilo verdi. Ancak son aylarda şikâyetleri azalınca çok rahatladı.

Geçen hafta ateş, öksürük ve boğaz ağrısı başlamış. Yapılan test sonucu Covid-19 pozitif gelmiş. İlaç almasına rağmen nefes darlığı başlayınca hastaneye başvurmuş.             Yapılan tetkikler sonucu, virüsün akciğerlere indiği tespit edilmiş. Yaklaşık 5 gündür hastanede yatıyor. Bu cuma taburcu oldu. Fakat tam düzelmemiş ancak şikâyetlerin azaldığını ifade ediyor.

Bu hastane yatış süresince çok zorluk çektiğini, sürekli ilaç ve oksijene bağlı olduğunu söylüyor.

Hikâyesinde aşı olmadığını ve aşıya karşı olduğu saptandı. Nedenine gelince yan etkilerin olduğundan bas ediyor.

2.vaka;

44 yaşında.

Erkek hasta.

Serbest meslek.

Bu vakamızın hiçbir sağlık sorunu yokmuş. Şimdiye kadar pek doktora gitmemiş. Aşı da yapmamış. Nedenine gelince, aşıya inanmadığını ve aşının hastalık için önemli olmadığı iddia ediyor. Kısaca aşı karşıtlarından.

Bu hastamızda 5 gün önce ateş yüksekliği, boğaz ağrısı nedeni ile hastaneye başvuruyor. Yapılan tetkikler sonucu Covid pozitif saptanmış. Şikâyetlerin artması sonucu hastaneye yatırılmış. Tedavi düzenlemesine rağmen hastalığı ilerlemiş. Bugün (cumartesi) sonra hasta hayatını kaybetti.

Sonuç:

Her ilaç ve aşıda olduğu gibi Covid aşının da yan etkisi olabilir. Bunu abartıp veya olmayan yan etkisi varmış gibi göstermek çok yanlıştır. Bu yanlışlıklar sonucu bir sürü insan hem kendi hem de etrafındakilerin hayatını tehlikeye atıyorlar.

Aşıya karşı çıkanlar, hastalandıklarında hemen hastaneye ve doktora koşarlar. Ama doktorların aşı ile ilgili konuşmalarını dinlemezler. Aşı ile ilgili anlamsız ve asılsız konuşmalara kulak asmayınız.

Sağlığınız için aşınızı olunuz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X