Çoğu kişi hayatının belli bir döneminde çeşitli hastalıklar nedeni ile ilaç kullanmaktadır veya kullanmaya devam etmektedir.
İlaç kullanırken hangi hususlara dikkat edilmelidir:
Bilindiği gibi ilaç en son çare olmalıdır. Öncelikle kişide hastalık mevcutsa, hastalığa neden olan her ne ise ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin, başağrısı olan bir bireyin, başağrısının nedeni stres ise stresten uzak durmalıdır, yüksek tansiyon ise başta diyetine dikkat ederek tansiyonu düşürülmelidir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Kısacası kullandığımız ilacı hangi hastalık için kullanıyorsak, öncelikle o hastalığa neden olan etkeni ortadan kaldırmalı eğer kaldırılamıyorsa en son çare olarak ilaç kullanmalıdır.
-Yan etkileri:
İlaç kullanırken, en önemli dikkat edilecek husus, yan etkileridir. Her ilacın bir veya birden çok yan etkisi vardır. Bu yan etkiler göz önünde bulundurulmalı, yan etki geliştiği anda doktorunuza başvurmalısınız ve buna dikkat etmelisiniz.
-Süre:
Kullandığınız her ilacın belli bir süre etkisi vardır. Bu etki süre sonunda kaybolur. Bu nedenle düzenli ve belirlenen zaman dilimlerinde ilaç alınmalıdır.
-Aç veya tok alımı:
Bir ilaç aç alınacaksa yemekten en az yarım saat önce, tok alınacaksa yemekten hemen sonra alınmalıdır.
-Kronik hastalığı olanlar:
Kronik hastalığı olanlar bunu mutlaka doktoruna söylemelidir. Kullandığı veya kullanacağı ilaç o hastalığı olumsuz etkileyebilir.
-Organ yetmezliği:
Bir kişide karaciğer ve böbrek yetmezliği varsa, kullanacağı ilaç miktarı önemlidir. İlacın atılım yeri böbrekler ise ve böbrek yetmezliği varsa ilaç alım dozu ona göre ayarlanmalıdır. Bu durum karaciğer için de geçerlidir.
-Saklanma ortamı:
Her ilaç belli ortamda ve sıcaklıkta korunmalı, saklanmalıdır. Kullandığınız ilaçları her ortamda bulundurmayın ve cebinizde taşımayın. Bozularak etkisini kaybedebilir. Hatta zararlı hale gelebilir.