Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Kadına şiddet nasıl önlenir?

Köşe Yazısını Dinle

Nerede ise gün geçmiyor ki kadına şiddet uygulanmasın. Yaklaşık günde 1-2 kadın şiddet sonucu hayatını kaybediyor.  Bu o kadar önemli bir sorun ki, bir kişinin hayatını ve yaşam hakkını elinden alıyorsunuz. Genellikle öldürülen kadınların hemen hemen hepsi önünde  yıllarca yaşam süresi olan genç kadınlardır.

Peki neden bu kadınlar öldürülüyor?

Bakalım:

Ülkemizde halen kadın erkek ilişkilerinde feodal kurallar  devam etmektedir.  Feodal kurallarda, kadın, erkekten ayrıldığında erkek bunu kabullenmiyor. İster karısı ister sevgilisi olsun, artık onu hep kendinin gibi görür ve onu sahiplenir. Kadın ayrıldığında, kendini boşlukta hisseden erkek, agresif hareketlerde bulunur. Erkek ne kadar agresifleşirse, kadın da o kadar olumsuz cevap veriyor. Erkeği cezalandırmak için bunu abartır düzeye çıkartıyor.

İşte kadına şiddet bu devrede başlıyor. Bu kritik devre,  en tehlikeli devredir.

Bu devrede yapılan büyük yanlışlıklar:

  • nAyrılık devresinde genellikle erkek, kadını tekrar elde etmek için , kadına olumlu yaklaşmaya çalışır, kadın geçirdiği olumsuzluklar yüzünde olumsuz cevap verir.
  • nErkek ne kadar kadına yaklaşırsa veya üzerine düşerse, kadın o kadar olumsuz cevap verir.
  • nKarşılığını bulmayan erkek agresifleşir. Kadına kötü davranır.
  • nKadın kızgınlığında veya kendini emniyete almak için, ayrıldığı eşini veya sevgilisini şikâyet eder. Emniyet karşısına çıkan erkek, daha da agresifleşir ve tehlikeli olmaya başlar.
  • nKadının kesin ret ve olumsuz cevapları sonucu, erkek kadını kesin kaybettiğini anlayınca, ölümcül şiddete yönelir veya başvurur.

Bu kritik devre, ölümcül şiddete dönüşmemesi için ne yapılmalı veya nasıl bir yol izlenmelidir. Bu çok önemlidir.

Buna bakalım: 

  • Ayrılık devresinde, kadına büyük görevler düşer. Kadını sahiplenen erkek, ayrılmak ve onu kaybetmek istemez.  İşte kadın bu aşamada daha mantıklı ve daha yumuşak davranması gerekir.
  • Bu nedenle kadın, kesin ayrılmakta kararlı olsa bile erkeği umutsuzluğa sokacak davranışlarda mutlak kaçınmalıdır. Bu çok önemlidir.
  • Bu davranışlara baktığımızda, seni istemiyorum, artık bu iş bitti, yakamı bırak, beni rahatsız etme, kararım kesin. Kelimeler keskin kelimeler olup bu kelimelerden kaçınmalıdır.
  • Kararınız kesin olabilir, yine de bu kelimelerin yerine, zamana bırakalım, düşünmeye zaman ver, bakalım zaman ne gösterecek, doğru karar vermem için 15 gün veya 1 ay hiç görüşmeyelim ve telefonlaşmayalım diyerek yavaş yavaş erkeği yumuşatın ve kendinizde soğutun.
  • Israr devam eder ve sizi rahatsız etmeye devam ederse, bir psikoloğa gitmesini önerin.
  • Psikoloğu  reddederse, beraber gitmeyi teklif edin. Gelir ve psikolog kontrolüne girerse size çok faydası olur. Beraber teklifinizi, yüksek ihtimal kabul eder. Psikolog sonrasında tek çağırır. Takibe alır. Mutlak ayrılık olacaksa, psikiyatri ve psikolog kontrolünde daha sağlıklı olur.

Psikiyatri veya psikolog devreye girdiği zaman iş kolaylaşır. Ayrılığınız her hangi bir şiddete maruz kalmadan sonlanabilir. Zaten istenilende budur.

Kadına şiddete, ne kadar cezayı artırsanız artırın, ajite olan veya kontrolde çıkan bir erkek, hiçbir şey düşünmeden ve cezayı göz önüne bulundurmadan şiddete başvurabilir. Bu da tehlikeli olup her gün bir veya iki kadının canına mal oluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X