Kansızlık dünyada ve ülkemizde sık görülen, bazen çok önemli bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Çok fazla nedeni vardır. Sık ve önemli olanlara bakarsak;
-Âdet(mensturasyon) düzensizliği:
Daha çok genç bayanlarda görülmektedir. Sık sık veya çok fazla kan gelmesinden şikâyet ederler. Hem kan hem de demir eksikliği olur. Buna bağlı anemi gelişir Âdet düzene girdiğinde düzelir.
-Demir eksikliği:
En sık anemi nedenidir. Yeteri kadar demir almayan kişilerde gelişir. Başta gelişmekte olan çocuklarda, hamilelerde, sık kan kaybı olanlarda ve bağırsaklarda demirin emilmesini engelleyen nedenlere bağlı ortaya çıkar.
-Mide- bağırsak hastalıkları:
Daha çok ülser, gastrit ve diğer bağırsak hastalıklarında da ortaya çıkar. Önemli kan kayıplarına neden olurlar.
-Kan hastalıkları:
Orak hücreli anemi, kan kanserleri(lösemi- lenfoma), yaşlılarda kemiklerin yavaş çalışması (fibrozis) ve hemoglobinopatileri sayabiliriz.
-Kanserler:
Kanser direkt veya endirekt olarak kansızlığa neden olur. İyi tedavi edilmeyen her kanser, ya kendisi ya da kullanılan ilaçlara bağlı kansızlık oluşturur.
-İlaçlar:
Bunların başında aspirin gelir. En sık kullanılan ilaçtır. Nerdeyse Kalp hastalarının vazgeçilmez ilacıdır.
Bu ilaçta mide- bağırsallarda tahrişe yol açarak kansızlığa neden olur. Başta kanser ilaçları olmak üzere birçok ilaç kansızlığa neden olurlar.
-Vitaminler:
B-12, B-6, folik asit vb vitaminlerin eksikliğinde kansızlık gelişir. Yaşlılarda daha çok görülür. Alım yetersizliği, emilim bozukluğu veya kullanılan ilaçların bu vitaminleri olumsuz etkilemesinden kaynaklanır.
-Böbrek hastalıkları:
Kansızlığın önemli nedenlerinden bir tanesidir. Sıklıkla böbrek hastalığının ileri evresinde görülür. Teşhisi zordur. Böbreklerin ağrı reseptörlerinin olmaması nedeniyle hastalığın ileri evresine kadar hasta fark etmeyebilir. Çoğu zaman fark ettiğinde geç kalmış olur. Böbrek hastalığının geç evresinde, böbreklerde salınan bir hormon (eritropoetin) yetersiz salınır. Bu hormon; vücutta kan eksilince, kanın üretim bölgesi olan kemik iliğine giderek kan yapımını sağlar. Böbreğin önemli hasarında bu hormon yetersiz salgılandığı için kemik iliğine yeterli uyarı vermez ve kansızlık gelişir.