Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Koronavirüs stresinde kronik hastalıklarınıza dikkat!

Yaklaşık 2-3 aydır korona virüs,  hayatımızda çıkmadı. Çünkü hem bulaşıcı hem de tehlikeli olması nedeni ile hayatımızda çıkmaması doğaldır. Ancak yaptığımız büyük bir hata, hayatımızı önemli oranda etkileyen ve tehlikeye götüren kronik hastalıklarımıza dikkat etmememizdir.

Örneklerle sık olan bazı kronik hastalıklardan bahsedelim.

Diyabet:

Sık görülen kronik bir hastalıktır. Düzensiz seyir etmesi halinde, vücudumuzun birçok organını olumsuz etkiler ve yetmezliğe götürür, ileride yaşantımızı kısıtlar ve zora sokar. Bu nedenle koronavirüsten korkarak kontrole gidilmemesi doğru değildir. Dikkat ederek (mesafenizi koruyarak, maske takarak ve temizliğinize önem vererek) doktor kontrollerinize gitmelisiniz.

Hipertansiyon:

Bu hastalık, sık görülen kronik bir hastalıktır. Yaklaşık her erişkin 10 kişide,  3 veya 4’ünde görülür. Düzensiz seyir etmesi vücut için tehlikelidir. Eğer ilacınız bitmişse veya tansiyonunuz düzensiz seyir ediyorsa, kendinizi koruyarak ve önleminizi alarak doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Kronik böbrek yetmezliği:

Önemli bir diğer hastalıktır. ülkemizde böbreklerini kaybedip diyalize giren binlerce hasta vardır. En az bunların 5-10 katı kadarı da diyaliz adayıdır. Bu nedenle koronadan çekinerek,  kontrollerinize gitmeyi ihmal etmeyiniz.

KOAH(kronik obstriktif akciğer hastalığı), kalp hastalığı vb örnekleri çoğaltabiliriz.

Kısacası kronik hastalıkları olan hastalar, kendilerini virüs için korumaları ve varsa kronik hastalıklar için doktor kontrollerine gitmelerini ihmal etmemelidirler.

Yağmurdan kaçarken doluya yakalanmayın.

Korona var diye mevcut bir hastalığınız varsa doktor kontrollerinize mutlaka gidiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X