Hayat standartlarımıza baktığımızda ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda, onlardaki hayat standartları, sağlıklı yaşam ve yaşam süreleri bizden daha uzun ve daha iyidir. Bunun nedenine baktığımızda, günlük kullandıkları tuz oranıdır.
Bir Avrupalı günde 4-6 gram tuz tüketirken ülkemizde bir kişinin günlük tükettiği tuz miktarı 14-16 gramdır.
Bu kadar fazla tükettiğimiz tuz, vücudumuzda ne tür olumsuzluklar yaptığına bakalım
– Tansiyon hastalarında, tansiyonun yükselmesine neden olur.
– Vücutta su tutarak kalbi ve vücudu yorar. Kalp yetmezliği oluşturur.
– Kişide varisler varsa, varislerin alevlenmesine yol açar.
– Vücudun rahat çalışmasını zorlaştırır.
Neden bu kadar tuz tüketiyoruz?
Aslında aldığımız gıdaların çoğunda yeterli miktarda tuz mevcut olmasına rağmen yinede tuz ekliyoruz.
Damak tadımızı fazla tuza alıştırmışız. Örneğin, salatalık, domates, patates vb tuz ekmedik mi bize tatsız-tuzsuz geliyor.
Aslında 3-5 ay tuzsuz yersek bu sefer damak tadımız tuzsuzluğa alışır, tuz eklemesi ihtiyacı duymayız. Vücudumuzda fazla tuz olmaz ve buna bağlı olarak da fazla zararlı su da olmaz. Vücut rahat çalışır.
Hamur tüketimimiz de Avrupa standartlarına göre 3-5 kat daha fazla.
Günlük aldığımız poğaça, börek, somon ekmek, simit vb yiyeceklerimiz de yüksek oranda şeker mevcut olup bu şekerde vücutta yağa dönüşerek kilo almamıza neden olur.
Özelikle son yıllarda bayanlar başta olmak üzere toplumumuzda obezite giderek artmaktadır. Bu artışın sebebi fazla hamurlu ürünlerin tüketilmesinden kaynaklanmaktadır.
Sonuç olarak: Fazla tuz tüketerek vücudumuzu yormayalım, fazla hamurlu yiyecekleri dikkatli tüketelim, kilolu hale gelmeyelim.