Bu notları örneklerle açıklayalım. Bu örnekler, her meslek için yapılmalıdır. Yapılırsa öyle inanıyorum ki herkes mesleğini daha dikkatli yapacaktır ve hatalar azalacaktır.
Örnek I:
Bir müteahhidi, inşaata başlarken veya karar verirken 3 saat göçük altına koyarsın veya çocukları varsa çocukları ile birlikte kapalı ve karanlık bir ortamda 3-5 saat tutarsın ona göre hislerini alırsın. İyi bir ders almışsa yapı yapmasına izin verirsin. Bunu yapı denetleyicilerine, zemin etütlerini yapanlara, kısacası inşaattan sorumlu herkese yaptıracaksın. Bu pratik çok önemli olup söz bu kadar etki yapmaz.
Örnek II:
Bir savcı ve hâkim mesleğine başlamadan önce stajın içinde pratik yaptıracaksın. Bu nasıl olacak bakalım, Bu savcı ve hâkimleri 15 gün veya 1 ay cezaevinde tutacaksın. Cezaevinin nasıl olduğunu bilecekler ki dosyaları incelerken ve ceza verirken daha dikkatli olsunlar.
Örnek III:
Bir fabrikatörü, bir hafta işçilerle birlikte çalıştıracaksın ve bir işçinin aldığı ücreti vereceksin. O fabrikatör çalışanın o ücretle bir ay nasıl geçindiğini öğrenecek ki işçisine ona göre davransın ve ücret versin.
Örnek III:
Maden ocağı patronunu hem grizu tehlikesi olan hem de güvenlik odası olmayan maden ocağında bir hafta çalıştıracaksın. O zaman patron ne ortamda çalışıldığını iyi öğrenip işçilerini ona göre riske atmayacaktır.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Öyle inanıyorum ki bu tip stajlar çok önemli olacaktır ve insanların daha dikkatli olmasını sağlayacaktır.
Sonuç:
Bu örnek stajların yanında eğitim, vicdan ve ahlak da çok ama çok önemlidir. Çünkü ahlak ve vicdan sahibi bir kişi mesleğinde çok az hata yapar. Bu az hata da bilmeden yapılan hatadır.