Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Organik sebze ve meyve

Köşe Yazısını Dinle

Yıllardır pazara gittiğimde, nerede bir köylüde meyve ve sebze varsa gider orada alırdım. Almamın sebebi köyde gelen bu meyve ve sebzelerin doğal olduğunu ve de ilaçsız olduğunu düşünerek alırdım. Yıllar sonra bir köyde bir bağ evi yaptım. Bizimkiler içinde meyve ağaçları ve yazın sebze ektiler. Zaman zaman ağaçlarda ve sebzelerde böcek-parazitler nedeniyle bozulmalar olurdu. Bir gün ziraata gittim. Müdür bir ziraat mühendisi gönderdi. Ziraat mühendisi meyve ağaçlarını inceledi, sonrasında önemli bir hastalık olmadığını söyledi. Ancak ağaçların yaprakları büzüşmeye başladı. Bir köylü arkadaşı çağırdım ve ‘Bu tür ağaç işinden anlar mısın’ dedim. Köylü arkadaş bu ağaçlarda böcek olduğunu ilaçlanması gerektiğini söyledi ve ilaç alıp geldi. Meyve ağaçlarını ilaçladı, gidince bana eğer ağaçlarda ve sebzede hastalık olursa haber ver gelip ilaçlayayım dedi ve gitti. Bir gün bizimkiler(ailem) bostanda böceklere var dediler. Tekrar köylü arkadaşı çağırdım ve onlarında ilaçladı. Sordum arkadaşa ‘Bu ilaçlamayı neye göre yapıyorsun? Zararlı olup olmadığını ve ne miktarda atılması gerektiğini hesaplıyor musun veya biliyor musun’ dedim. Tatmin edici bir cevap alamadım. Kısacası köylü kendi mahsulünün hastalığını kendisi teşhis koyarak gelişi güzel ilaçlıyor. Bilimsellikte ve bilimde uzak bir şekilde. Bunun yanında denetim diye bir şey yoktur. Devlette çalışan ziraat mühendislerini ise sahada göremiyorsunuz. Halkın bilinçlenmesi diye bir şey yok. Köylü gelişigüzel sebze ve meyvesini ilaçlıyor. Bu gelişi güzel ilaçlanan meyve ve sebzeleri başta nazik vücuda sahip çocuklar olmak üzere hepimiz organik diye alıp rahatlıkla tüketiyoruz. Şunu söyleyeyim ki çoğu köylü ilaçlamayı yapıyor ve ilaçsız meyve ve sebzeler çok azdır. İçinde kurtlu olan bazı meyveleri olanında ilaç olmaya bilir ve diğerleri genellikle değil.

Sonuç:

Yıllar sonra şunu anladım. Her köylünün meyve ve sebzesinin organik olmadığını, çoğunluğu gelişigüzel ilaç atıklarını gördüm. En güzeli, köylerde ziraat mühendislerin denetiminde denetlenme yapılması ve ilaçlamayı bu mühendislerin kontrolünde olması gerektiğini önemle söyleyebilirim. Başta çocuklarımız olmak üzere bizler, zararlı meyve ve sebzeleri tüketmeyelim. Kanser başını aldı gitti. Çocuklarımızda bile sık görülmeye başladı. Bu çok üzücü bir tablo. Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X