Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Ramazan böbrek hastalarının dikkatine!

Köşe Yazısını Dinle

Bugün ramazanın ilk günü. İslam alemine hayırlı olsun. Bu ayımız oruç ayı ancak hastalığı olan kişilerin oruç tutması bedenine zararlı olabilir. Bu kişilerin oruç tutmaması dinimizce günah sayılmaz.

Bu kişiler kimlerdir?

– Böbrek rahatsızlığı olanlar

– Karaciğer hastalığı olanlar

– Kalp yetmezliği olanlar

– Önemli nörolojik problemi olanlar

– Kanser hastaları

– Şeker hastaları

– Önemli iltihaplı romatizması olanlar

– Ateşli hastalığı olanlar

– Gelişmekte olan çocuklar

Bu kişilerin oruç tutması halinde vücuduna zarar verme ihtimali yüksektir. Bu sebeple oruç tutmamaları gerekir.

Takibimizde olan böbrek hastalarının bazıları bizim önerilerimizi uygulamıyor. Dini inancı gereği ve toplum içinde utanma duygusu nedeni ile  oruç tutan böbrek hastalarının çoğu böbreği zarar görmüş bir durumda bize gelirler. Bu da üzücü bir durum.

Bazı hastalar da, doktorları böbrek hastalığından dolayı oruç tutmalarının tehlikeli olabileceğini söylemesine rağmen oruç tutarlar ve orucumu tuttum ama böbreklerime bir şey olmadı derler.

Böbreklerimizde nefron dediğimiz bir milyon birim vardır. Bunların yaklaşık yüzde 90’ı bozulmadan diyalize gerek duyulmaz. Oruç tutan böbrek hastalarında, böbreğin susuz kalması sonucu birçok nefron zarar görebilir. Ancak sağlam kalanlar diğer nefronların görevini yaptığı için böbrek fonksiyonları sabit kalabilir ve bozulmadığı yanılgısı oluşabilir. Bu da böbreğin zarar görmediği anlamına gelmez. Sağlam kalan nefronlar hasarlı nefronların işini de yaptığı için kalan nefronların iş yükü fazlalaşır. Fazlalaşan iş yükü nedeniyle kalan nefronlar zamanla yorulur ve hasar gelişir. Yıllar sonra bunlar da bozulabilir ve hasta diyalize kadar gidebilir. Bu da çok büyük bir tahribat.

Bu nedenle böbrek hastalıkları uzmanı olan doktorun dediğini veya öneri ve tavsiyelerini mutlaka dinleyin. Ben tuttum da böbreklerim zarar görmedi demeniz yanıltıcıdır. Mutlaka zarar görmüşlerdir.

Sonuç:

Sağlıklı olan kişiler oruç tutabilir. Ancak yukarıda saydığım hastalığı olanlara, organları veya vücutlarının zarar görmemesi için oruç tutmamasını öneririm.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X