Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlığımızı tehlikeye atan hatalar

Hayatımızın herhangi bir döneminde  bir rahatsızlık nedeniyle doktora gideriz. Bu rahatsızlık akut veya  kronik olabilir. Genellikle bu hastalıklara baktığımızda üst solunum yolu enfeksiyonu, baş ağrısı, diz-bel  gibi kas ve kemik ağrılardır. Bunların yanı sıra kronik (kalıcı) olarak değerlendirdiğimiz, dünyada sık görülen, ciddi bir sağlık sorunu oluşturan diğer iki hastalık hipertansiyon ve diyabettir. Bu hastalıkları örnek vererek hayatımızı tehlikeye atan hataların ne olduğunu anlatmaya çalışayım:

Örnek-1:  Hipertansiyonu olan bir hasta,  hastalığı nedeniyle doktora başvurur. Doktor birtakım tahlil ve tetkik yaptıktan sonra hastaya uygun tedavi düzenler ve kontrollere çağırır. Kontrollerin nedeni, tansiyonun düzenli seyir edip etmediği,  verilen tedavinin doğruluğu ve ilaçların yan etkileridir. Kontrollerde  her şey normal ve düzenli gidiyorsa, doktor tedavide değişiklik yapmadan  düzenli kontrollerin  devamına  karar verir.  Bu sürede bazı hastalarda yanlış bir düşünce gelişir. ‘Her kontrole  gitiğimde doktor aynı ilacı devam ettiriyor. İlacımı kullanıp doktora gitmeme gerek yok’ deyip gitmez.

Örnek-2:  Ülkemizde ve dünyada sık görülen bir diğer hastalık diyabettir. Çok kişi bu hastalıktan muzdaripdir.  Hipertansiyonda olduğu gibi diyabette de doktor tedavisini düzenler ve kontrollere çağırır. Kan şeker düzeyi  normal seyir ediyorsa ve kullandığı ilaçların yan etkileri yoksa, doktor  aynen tedavinin devamına  karar verir ve kontrollere çağırır. Hipertansiyonda olduğu gibi aynı tedavinin devamı, hastada yanlış bir kanı oluşturur ve tedaviye devam edip kontrollerine gitmeye gerek görmez.

Hatalar:  Hipertansiyon olsun veya  diyabet olsun vücut üzerinde birçok tahribata neden olur. Bu tahribatlar;  beyin kanaması, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, körlük ve nörolojik tahribatlardır.

Sonuç: Tansiyonunuz ve  şekeriniz  nasıl seyir ederse etsin,  kontrollerinde bu tahribatlar veya hasarların  gelişip gelişmediğini  doktor muayene  eder,  tetkikler yapar ve inceler.  Vücudunuzda herhangi bir hasar veya tahribat gelişmiş veya  gelişiyorsa  erkende önlem almaya çalışır.

Bu nedenle eğer hastalık veya hastalıklarınız ne olursa olsun ve ne kadar düzenli seyir ederse etsin mutlaka düzenli bir şekilde kontrollerinize gitmelisiniz. Aksi taktirde hayatınızı olumsuz etkileyen ve hatta ölüme neden olan komplikasyonlar veya tahribatlar  kaçınılmaz hale gelebilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X