Dikkat-1:
Sağlıklı bir kişi bana bir şey olmaz diyerek düzensiz yaşamaya, sigara, alkol, kirli ortamlara girme gibi sağlıklarını tehdit eden ortam ve şartlarda yaşarlar. Sağlıkları bozulunca bazen iş işten geçer hem de pişmanlık fayda etmez ve hayatı hastalıklarla geçer. Kişi sağlıklı iken sağlığına dikkat ederek bana bir şey olmaz dememeli
Dikkat-2:
Yakınlarında genetik bir hastalık varsa kendisinde de olabileceğini düşünerek, doktora gidip kontrollerini yapmalı. Örneğin, bazı kanserler, böbrek hastalıkları, diyabet, hipertansiyon vb gibi hastalıklar yakınlarında varsa mevcut hastalığın kendisinde de olabileceğini unutmamalıdır.
Dikkat-3:
Bazı hastalıklar bulaşıcıdır. Bunların en önemlileri, tüberküloz, virüslere bağlı hepatitler, diğer önemli virüsler, brucella gibi bulaşıcı hastalıkları yakınlarında olan kişiler hem kendisini korumalı hem de doktora gidip kontrollerini yapmalıdır.
Dikkat-4:
Önemli hastalıkların çoğu başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. Geç veya ilerledikten sonra belirti verebilir. Bu nedenle ağrı, sızı, halsizlik vb şikâyetleri olmayan kişilerde kontrollerini yapmalıdır.
Hiçbir şikâyeti olmayan kişilerde önemli bir hastalık olabileceği unutulmamalıdır.
Dikkat-5:
Obezite (kilolu olmak), kanser, diyabet, eklem hasarı vb gibi birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle daha kilo almadan bir kişi hem diyetine hem de egzersizlerine dikkat etmelidir.
Sonuç:
Özellikle yakınları veya yakınlarında hastalık olan kişiler, mevcut hastalık kendisinde de olabileceği düşünerek doktora gitmeli ve kontrolleri yapmalıdır.