Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sıcaklarda su ve önemi

Vücudumuz için su çok çok önemlidir. Konuya girmeden önce suyun öneminde bahsedelim.

Böbrekler: Akut böbrek yetmezliğinin en sık sebebidir. Vücutta su eksilince böbrek susuz kalır ve yetmezliğe gider. Hasarlı ise hasarı daha da ilerler.

Taş: Vücutta su eksikliği başta böbrekler olmak üzere safrakesesinde taş oluşum riskini artırır. Varsa daha da çoğalır.

Deri: Su deriyi nemli tutar ve daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Yaşlanmasını geciktirir. Eksikliğinde deri yıpranır ve canlılığını-parlaklığını kaybeder.

Saç: Su saç için de çok önemlidir. Dökülmesini azaltır, canlı, yumuşak ve parlaklık verir. Eksikliğinde saç dökülmesi artar ve kuru kalır.

Sinüzit: Önemli bir hastalıktır. Çoğu kişide bulunur ve sıklıkla baş ağrısı ile kendini gösterir. Su eksikliğinde sinüzit riski artar veya varsa alevlenir.

Eklemler: Su eksikliğinde eklem içindeki kıkırdaklar kurur ve çatlar.  Başta diz, bel, boyun ve ayaklarda ağrılar meydana gelir. Bol su bu olumsuzlukları azaltır.

Akciğerler:  Kirli hava soluması, sigara ve kirli ortamlarda çalışılması sonucu akciğerlerimizi kirletir. Bunu kirliliği bağlamla dışarı atar. Su eksikliğinde atılım zorlanırken, bol su ile bağlam atılımı kolaylaşır ve akciğerlerimiz daha kolay temizlenir.

Karaciğer: Vücudumuzun önemli organı ve fabrikasıdır. Artıkları dışarı atmak için bol su gereklidir.  Bol su ile daha rahat çalışır  ve yorgunluk varsa azaltır veya giderir.

Diş: Su eksikliğinde tükrük bezleri iyi çalışmaz ve ağız kurur. Bunun sonucu dişlerde çürüme meydana gelir. Diş sağlığı için bol su önemlidir.

Kalp ve damar: Bol su kanın damarlarda akışını kolaylaştırır ve tıkanmasını azaltır.Buna bağlı olarak da kalp krizi riski azalır.  

Sonuç olarak: Bol su almak çok önemlidir. Özelikle yaz sıcaklığında günde 2-3 lt su tüketilmelidir. Su tüketiminde zorlananlar azar azar ve sık içmelidirler. Çok fazla terleyenler için su eksikliğini yerine koyarken tuz eksikliğine de dikkat etmeliler. Eğer yorgunluk, halsizlik, bulantı-kusma ve baş ağrısı olursa tuz eksikliğinin habercisi olabilir. Tetkik yapılmalıdır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X