Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

42 yaşında. İşi: Serbest meslek.

Hiçbir şikâyeti yokken, sağlıklı bir şekilde işinde gücünde çalışırken 5 gün önce boyunda bir iki şişlik meydana gelmiş. Bu şişlikler nedeniyle doktora gitmiş. Doktor tiroid nodülü veya önemsiz şişlikler olabilir diyerek 3 ay sonra kontrole çağırmış.

Şişliklerin artması nedeniyle başka doktora gitmiş. Doktor, bu şişliklerin iyi olmadığını biopsi alınması gerektiğini ifade etmiş. Biopsi yapılmış, biopsi sonucu kanser olduğu tespit edilmiş.

Yapılan geniş araştırmalar sonucu akciğer kanseri olduğunu ve bu boyundaki şişliklerin akciğer kanserinden kaynaklandığı sonucuna varılmış. Kısaca akciğer kanseri olduğunu ve bu kanserin boyun lenf bezelerine metataz yaptığı tanısı konulmuş.

Sağlıklı bir kişinin hiçbir şikâyeti olmadığı halde kısa sürede boyun da şişlikler gelişiyor. Sonra da yapılan tetkiklerde kanser çıkıyor.

Çoğu yazımda bahsetmişimdir.

Kanser, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları(siroz) ve kalp damar hastalıkları başlangıçta pek belirti vermezler veya vermeyebilirler. Daha çok bu ve buna benzer hastalıklar,  ilerledikten sonra belirti verirler. Bu ilerlemiş hastalıklar tespit edildiğinde çoğu zaman iş işten geçmiş oluyor.

Sonuç: 

Bu kötü hastalıklarla karşılaşmamak için öncelikle sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sağlığa zararlı maddelerden uzak durmalıyız.

Başta bunlar; sigara, kirli ortamlarda çalışmak, katkılı,  zararlı yiyecek ve içecekler v.b. almak

Buna rağmen bu hastalıklar gelişirse, erkenden bu hastalıkları tespit etmek için belli aralıklarla kontrollerimizin yapılması gerekir. Aksi taktirde geç kaldığımızda sağlığımız zora girmektedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X