Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

60 Yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Ormancı

Şikâyeti: Halsizlik

Halsizlik nedeni ile hasta doktora başvuruyor. Yapılan tetkiklerde böbreklerin bozuk olduğu ve çok az çalıştığı tespit edilip  nefroloji polikliniğimize sevk ediliyor. Yapılan incelemede ayaklarında ödem gözlenirken tetkiklerinde böbreklerin belirgin derecede bozuk olduğu görüldü.  Hem ilaç tedavisi hem de diyaliz desteği verildi. Böbrek bozukluğunu bu derece yapan neden araştırılırken koltuk altında beze tespit edildi ve buradaki bezede biyopsi yapıldı. Sonucu beze kanseri geldi. Tedavisi düzenlendi.

Birçok hastalık böbrekleri tutabilir.

Sıklıkla böbrekleri tutan hastalıklara baktığımızda:

-Diyabet

-Hipertansiyon

-Glomerülonefritler

-Genetik

-Polikistik

-Romatolojik hastalıklar

-Maligniteler(kanserler)

-İlaçlar

sayılabilir.

Bu hastamızı araştırdığımız zaman, lenf bezi kanseri olduğu ve bu beze kanserinin böbrekleri tuttuğunu görüyoruz. Hematoloji tarafında tedavi verildiğinde ve tedaviye iyi cevap verdiğinde böbrek kurtulabilir. Hasta kendini toparlayabilir.

Sonuç:

Yukarıda sözü edilen hastalıkların hemen hemen hepsinde böbrek hastalıkları gözlenir ve bu hastalıkları olan hastaların mutlaka böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir. Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X