Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

33 yaşında

N.T

Erkek hasta

Mesleği: Çiftçilik

Şikâyeti: Karın ağrısı(gösterirken midesini üzerine basarak gösteriyor)

Yaklaşık 1.5 aydan beri ağrısının olduğunu ve giderek arttığını ifade ediyor. Köye gittiğimde yanıma geldi. Şikâyetlerini söyledi. Şikâyeti ve muayeneye dayanarak mide ağrısının olduğunu anladıktan sonra ilaç başladım. Önce diyet ve  yaşantısının değiştirmesi için bazı önerilerde bulundum, sonra hafif mide ilaçlarını başladım.  Bir süre ilaçları kullandıktan sonra hasta şikâyetlerinin devam ettiğini söyledi. Bir gastroenterolojiye gitmesini, gastroenteroloji uygun görürse endoskopi yaparak kesin tedaviye gidebileceğini anlattıktan sonra, gastroenteroloğa gitmiş. Gastroskopi yapılmış ve midede bir kitle tespit edilmiş. Kitleden parça alınmış, kanserle uyumlu gelmiş. İki yıl tedavi altında kaldıktan sonra ex(vefat) oldu.

Bir genç hasta mide şikâyeti ile gelen bir kişide pek kanser düşünmeyiz. Ancak öneri ve tedavi başladıktan sonra geçmiyorsa kısacası tedaviye dirençli ise endoskopi yapmasını öneriyoruz. Tabii ki gastroenterolog uygun görürse.

Hastanın hikâyesine baktığımda, kendisinin kavun üreticisi olduğunu ve kavunlara böcek gelmemesi için bazı zehirli ilaçları yoğun biçimde kullandığını anlattı.

Bu hastaya baktığımızda, kanserin bu genç yaşta olması yüksek ihtimalle bu zehirli ilaca bağlı olduğunu  düşündüm. Bu ilaçlar,  köylerde kontrolsüz bir şeklinde kullanıldığı, bu ilaca sıklıkla maruz kalan ve verilen ürünleri yiyenlerde kanser oluşumu yüksektir.

Bu kavun üreticisi ilaca maruz kalarak kanser oldu, ancak bu kavunları tüketen çoluk-çocuk ve gençlerin ne kadarını kanser olduğunu tahmin etmek zordur ve bilmiyoruz.  Maalesef her şeyimizi kadere bağladığımız için, kader deyip geçiyoruz. Olan çoluk-çocuk, gençlerimize oluyor ve kısacası toplumun her kesimine oluyor.

Sonuç:

Daha önceki yazımda anlatmıştım. Köylü ürünü organiktir diye tüketmeyin. İyice araştırın. Kontrol olmadığı müddetçe dikkatli olun ve iyiçe soruşturun. Gerçi köylü olsun, kentli olsun herkes ilaç attığı halde atmadığını söylüyor.

Sağlıkla kalın. Gıdalarınızı, sebzelerinizi, kısacası ürünleri kontrol altında olan markalı marketlerden ve yerlerden alın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X