Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

65 yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Marketçilik

Şikâyeti:  Kaşıntı

Hikâyesi: Yaklaşık 8 yıldır hipertansiyonu olan hasta, bu şikâyeti nedeniyle doktora gitmiş. Doktor hem diyet hem de ilaç vermiş. Hasta, diyetine dikkat etmediği gibi ilacını da sağlıklı ve düzenli kullanmamış. Bu nedenle tansiyonu da düzensiz ve genelde yüksek gitmiş.

Yüksek seyreden tansiyon böbreklere zarar vermiş. Ancak böbrekler ağrı yapmadığı için hasta, pek fark etmemiş. Yüksek seyreden tansiyon kalbe de zarar vermiş. Hasta üç yıl önce kalp damar tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olmuş. Ameliyat sonrası hasta kendini iyi hissetmiş.

Hastanın yaklaşık bir ay önce kaşıntısı başlamış ve bu kaşıntı nedeniyle gittiği aile doktoru tetkik yapmış. Tetkiklerinde böbrek yetmezliği tespit ederek nefrolojiye sevk etmiş. Hasta bize geldiğinde böbreklerinin çalışmadığı tespit edildi. Hastanın kaşıntısının da böbrek yetmezliğine bağlı olduğu düşünüldü. Tedaviye başlandı ve diyalizle kanı temizlendi. Hastanın şikâyetleri geçti.

Kaşıntı yapan etmenlere baktığımızda;

-Böbrek yetmezliği

-Karaciğer yetmezliği

-Parazitler

-İlaçlar

-Alerji

-Hepatitler

-Virüsler

gibi nedenleri görüyoruz.

Bizim hastamızda böbrek yetmezliği nedeni ile kaşıntı başlamış. Yükselen üre ve kreatin gibi toksik nedenler, diyaliz ile temizlendikten sonra hastanın kaşıntısı kalmadı.

Sonuç:

Kaşıntı, böbrek yetmezliği nedeniyle gelen hastalarda kaşıntı olabileceği gibi uyuz hastalığında da çok görülüyor. Bu günlerde uyuz vakası böbrek hastası olan veya olmayanlarda çok görüldüğü için dikkat etmek gerekir.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X