Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka(Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

59 Yaşında

Erkek

Mesleği: Öğretmen

Geliş şikâyeti: Nefes alamama, ayaklarında şişme, yürümede zorlanma

Hikayesine baktığımızda,

14 yıldır şeker hastası, 10 yıldır tansiyon hastası.

Bu hastalıklarla ilgili birçok kere doktora gitmiş ve birçok ilaç kullanmasına rağmen ne şekeri nede tansiyonu düzene girmemiş. Hastayı araştırdığımızda,  çok hatalar yaptığını tespit ettik.

Yaptığı hatalar:

– Diyetine dikkat etmemiş

– Alkol ve sigara kullanmış

– Uyku düzeni yokmuş

– Hasta kilosuna dikkat etmemiş

– Egzersiz dediğimiz spor veya yürüyüş yapmamış

Hasta bize başvurduğunda, tansiyonu yüksek,  aşırı kilolu, yaygın ödem ve zor nefes alması mevcuttu.  Ayrıca böbrekleri çalışmaz durumdaydı. Hasta yatırılarak tedavi başlandı ve diyalize alındı. Diyalizde yaklaşık 20 kilo su çekildi.

Tedavi sonucu;

Hastanın şekeri ve tansiyonu düzene girdi. Şikayetleri belirgin derecede azaldı. Diyaliz sonlandırılıp, tedavisi düzenlenerek taburcu edildi. 15 gün sonra kontrole geldiğinde tansiyonu düzene girmiş, ödemleri tamamen geçmiş ve nefesi düzelmişti.

Hastanın yaptığı akıllıca davranışlar:

– Diyetine dikkat etmiş (Hamur, tatlı ve tuzdan uzak durmuş)

– Alkolü bırakmış

– Sigarayı bırakmış

– Uykusuna dikkat etmiş

– Kısacası yaşam standartlarını tamamen değiştirmiş.

Sonuç;

Genellikle tansiyon ve şeker hastalığı dünyada yaygın bulunmaktadır. Ki dünyanın en yaygın iki hastalığıdır diyebiliriz.  Bu iki hastalık bir araya geldiğinde ve dikkat edilmediğinde sıklıkla ölümle sonuçlanır. Yılda milyonlarca insan bu hastalıklardan yaşamları zora girip hayatlarını kaybetmektedirler.

Ayrıca, birçok hasta bu alışkanlıklardan vazgeçmemekte ve tedavileri de zorlaşmaktadır.

Bu hastamıza baktığımızda, tamamen olumsuz alışkanlıklardan vazgeçip hayatını düzene sokmuştur. Bir söz vardır, öncelikle herkes kendisinin doktoru olmalıdır. Bu söz çok anlamlı ve  doğru bir sözdür. Eğer hasta hayatını düzene sokmamış olsaydı doktorun yapacağı çok fazla bir şey olmazdı.

Hasta doktorun önerilerini ve tedavilerini düzenli uygulamıştır. Şu anda sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Tüm önerilerimiz her hastanın böyle yapmasıdır.

Sağlıklı ve mutlu olmanız dileklerimle.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X