Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Muhtar çakmağı

Gazetemizin köşe yazarlarından Selahattin Adıgüzeller mizahı arı gibi işler. Kimine bal, kimine polen, kimine arı sütü olarak dağıtır. Belki arı zehiri de alanlar olmuştur bilemiyorum. İmzası ile birlikte bende bir kitabı var; Yazmışım Anısını Ben Bu Medyanın. Bayılarak okudum. Hele bir anısı var ki rahmetli Turgut Özal ile ilgili olarak en çok onu sevdim. Resmini çektiği sırada bir türlü flaşı patlamayan (o zamanlar öyle) makinesi için merhum Özal, 10 çakıyorsun 1 yanıyor, aynı muhtar çakmağı gibi demiş bizim Selahattin’e…

60 yıl kadar önce ABD’li bir fizyoloji profesörü olan Dr.Angel Keys, doymuş yağ içeren gıdalarda (genel olarak hayvansal yağlar) bulunan kolesterolün damar çeperine oturarak damarları sertleştirdiğini söyledi. Katil bulunmuştu. Annemizin karnında iken beynimizi oluşturan, emdiğimiz sütte bol miktarda bulunduğu için bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yeni hücre yapmamızı sağlayan, hormonlarımızın ana maddesi olan kolesterol birden bire katil olarak suçlanmıştı. O zaman tek tük bunun böyle olmadığını söyleyen bilim insanları da vardı. Bizi yaratanın, bize can verenin bu molekül kötü olsa idi bunu anne sütüne, beyine yerleştirmeyeceğini bile söylediler ama taş çoktan kuyuya atılmıştı.

Yıllarca yumurtadan uzak durun denildi. Ama bir düşünün lütfen. İnsanoğlundan tutun da sineklere kadar pek çok canlı bu yumurta içerisinden hayata başlamıyor mu? Selenyum, omega 3, amino asitlerin tamamı, A vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineralin bulunduğu bu gıda maddesinden mahrum bırakıldık yıllarca.

Ya tereyağı? İçindeki butirik asit kalbimizin enerjisinde kullanılıyor. Vitamin deposu, mineral deposu, omega-3 deposu. Beyin ve eklem sağlığı için birebir. Yedikçe grip olmuyorsun. Doğu Anadolu’da kara kışın ortasında o çocuklar neden kolay kolay grip olmuyor? Neden halen tereyağını bol tüketen yerleşim yerlerinde kısırlık hemen hiç görülmüyor? Kraliçe Elizabeth’in beslenme danışmanı Zita West İstanbul’daki konferansında doğal tereyağını sofranıza koyun, bakın tüp bebek merkezleri nasıl azalıyor derken neyi kastediyordu? Son birkaç yıldır K 2 vitamininin damar sertliğini, kemik erimesini önlediği, sağlam dişlerin oluşumuna katkıda bulunduğu belirtilmektedir. Tereyağı, peynir ve yumurta en iyi K 2 vitamini kaynakları. Ne çakmışlar bize yanlış bilgileri değil mi? Damar sertliği yapar denilen tereyağı, damarı temizleyen K 2 vitamini deposu. Çocuklarımız ve gençlerimiz paça çorbasını bilmiyor. Ama eskiler kırıklarda bol miktarda paça çorbası önerirlerdi. Birkaç yıl önce bu çorbanın içerisinde glisin adlı bir maddenin bol olduğu açıklandı. Glisin ne yapıyor biliyor musunuz? Kırık kemiğin kaynaması için gerekli bağ dokusu denen dokunun çoğalmasını mükemmel bir derecede hızlandırıyor. Yani harç yaparken olmazsa olmazımız olan çimento gibi. Daha o kadar çok yazarım ki sayfalar yetmez. Yıllarca ne amaçla bilinmez ama beslenme konusunda hep karanlıklarda bırakıldık. Arada sırada karanlıkta saklanan gerçekleri görelim diye çakmağı çakanlar olmadı değil ama yanmadı meret. Çak babam çak sonuçta ateş aldı çakmak ve bir şekilde ortalık aydınlanmaya başladı. Belki bilmeyenler olabilir diye yazıyorum. Muhtar çakmağı 10 çakışta bir kez yanar ama bir de yandı mı fırtına bile olsa söndüremez.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X