Fatih Acar
Fatih Acar

Doğum sonrası sigortalılara tanınan önemli bir hak

Köşe Yazısını Dinle

Doğum sonrasında kadın sigortalılara sağlanan en önemli haklardan birisi süt izni.

Peki anneler istemeleri halinde süt iznini toplu olarak kullanabilirler mi?

Okurlarımızdan Canan Hanım gönderdiği e-postasında, 2021 Ekim ayında doğum yaptığını ve doğum izninin bitmek üzere olduğunu, doğum izni bittikten sonra tekrar çalışmaya başlayacağını söylüyor ve süt iznini istemesi halinde her gün ayrı ayrı değil de toplu olarak kullanıp kullanamayacağını ve süt parasını nasıl alacağını soruyor.

Süt İzni Günde Bir Buçuk Saat

Canan Hanım, kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi gerekiyor. İşverenin bu izni vermeme gibi bir inisiyatifi yok. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirleyebiliyor. Ayrıca bu süre günlük çalışma süresinden sayılıyor.

Çocuğun bulunduğu yerin işyerine uzak olması durumunda anne süt iznini kullanma hakkını işin bitiminde işyerinden bir buçuk saat önce ayrılarak veya öğle arası dinlenmesi ile birleştirerek kullanabiliyor.

Süt Parası 232 TL

Canan Hanım ayrıca süt parasını nasıl alacağını da sormuş. Bir işçinin süt parası, yasal ismiyle emzirme ödeneği alınabilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde SGK’ya en az 120 gün prim bildirilmiş olması gerekiyor.

Prim şartının sağlanması halinde işçi anne emzirme ödeneği alabiliyor. 2021 yılı için ödenen emzirme ödeneği tutarı 232 TL.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılara Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgiler tespit edilerek, herhangi bir talep şartı aranmaksızın emzirme ödeneği ödeniyor.

Toplu İzin Mümkün mü?

Süt izni, İş Kanununda açıkça belirtildiği üzere her gün için bir buçuk saat şeklinde kullandırılıyor. Dolayısıyla işvereniniz eğer bu şekilde kullanmanızı isterse buna uymak zorundasınız. Yani süt iznini toplu olarak kullanmak gibi yasal bir hakkınız bulunmuyor.

Ancak işvereninizden süt izninizi toplu olarak kullanmayı talep eder ve işvereniniz de bu talebi kabul ederse toplu olarak izin kullanmanız da mümkün. Kısacası buradaki inisiyatif tamamen işverene ait. Eğer işveren kabul etmezse mecburen günde bir buçuk saat şeklinde süt izni kullanmanız gerekiyor.

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

Ölüm Aylığı Kesilince Evlenme Ödeneği Alınır

Evlenmeleri nedeniyle, ölüm aylığı veya ölüm geliri kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde peşin olarak evlenme ödeneği veriliyor.

Evlenme ödeneği, kız çocuğun almakta olduğu aylık veya gelirlerin iki yıllık tutarında ve bir defaya mahsus olarak ödeniyor. Örneğin aylık 900 TL ölüm aylığı alan bir kız çocuğu evlenmesi halinde  bu aylık kesiliyor ve talep etmesi halinde aylığının iki yıllık   tutarı yani 21.600 TL kendisine peşin olarak evlenme ödeneği adı altında ödeniyor.

soru cevap

TAZMİNAT HAKKIM VAR MI?

Soru: Fatih Bey, benim ticaret lisesindeki stajım 14 Eylül 2003 tarihinde başladı. Sigortalı olarak Şubat – 2007’de işe başladım ve şu an 3680 günüm var. Kendi isteğim ile ayrılmam halinde tazminat hakkım var mı? Staj tarihi  işe giriş ve emeklilikten sayılıyor mu? (Mustafa Ç.)

Cevap: Mustafa Bey her iki sorunuzun cevabı da ne yazık ki hayır. Kendi isteğinizle yani istifa ile işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkün değil. Ayrıca stajda geçen süreleriniz emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Çünkü bu sürelerde adınıza yaşlılık sigortası primi yatırılmıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X