Fatih Acar
Fatih Acar

Kurumlar vergisi beyanında özellikli konular

Köşe Yazısını Dinle

Bilindiği üzere nisan ayı Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği önemli bir ay. Verilmesi gereken beyannamelerin süresinde verilmemesi ve doldurulmasında yapılan bazı basit ve küçük hatalar zaman zaman sonradan telafi edilemeyecek sonuçlara yol açabiliyor. Bu çerçevede 2022 hesap dönemi kurumlar vergisi beyanı ile ilgili özellikli bazı konulara  aşağıda dikkat çekilecektir.

Beyannamenin Verileceği Son Süre

Beyanname üzerinden tarh edilen verginin son ödeme günü, 2 Mayıs 2023’tür.

2022 yılı kazançlarına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin internet üzerinden 2 Mayıs 2023 Salı gününe kadar verilmesi gerekmektedir.

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas ili Gürün ilçesinde mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.

Söz konusu mükellefler 2022 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamelerini 15 Ağustos 2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname üzerine tahakkuk eden vergilerini ise 31 Ağustos 2023 Perşembe günü sonuna kadar ödeyebilecekleridir.

Uygulanacak Kurumlar Vergisi Oranı

Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 13’üncü madde uyarınca 2022 yılı kurum kazançları için %23 oranında uygulanacaktır.

Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para ku- ruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası ku- rumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi %25 oranında uygulanacaktır.

İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar ile sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli  uygulanır. Üretim faaliyetinden elde edilen kazançların ihracata isabet eden kısmı için ayrıca indirim uygulanmaz.

Yasal Defterlerin Onay Zamanı

Defterlerini elektronik ortamında tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin 2022 yılının son ayına ait elektronik defterlerini, 2 Mayıs 2023 Salı gününe kadar kendilerine ait mali mühür ile onaylamaları imzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturmaları ve bu dosyaları Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının onayına Defterlerini kâğıt ortamında tutan mükelleflerin 2022 yılında kullandıkları yevmiye defterlerinin kapanış tasdikini 30 Haziran 2023 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir.

Beyannamelerin Meslek Mensuplarına İmzalatılması Ve YMM Tasdik Raporlarının Verilme Süresi

2020 yılı aktif toplamı 18.057.000 TL ve net satışlar toplamı 36.104.000 Türk lirasını aşmayan kurumlar vergisi mükellefleri 2022 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin tasdik raporlarının süre si içerisinde verilmesi gerekmektedir. 24 ve 41 seri No’lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğlerine göre tasdik raporlarının kurumlar vergisi beyannamesi ile birlikte veya beyannamenin verildiği takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekmektedir. Buna göre 2022 yılında tam tasdik raporlarının son verilme tarihi 30 Haziran 2023 Cuma günüdür.

YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulunmayan mükelleflerin, beyannamelerinde yer alan bazı istisnalardan yararlanabilmeleri için istisnaya ilişkin yeminli mali müşavir tasdik raporu ibraz etmeleri gerekmektedir.

Özellikli Bazı Durumlar

  • Örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılacaktır.
  • Gerekli koşulların var olması durumunda; 2 Mayıs 2023 Salı tarihine kadar Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunun hazırlanması ve bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda vergi idaresine ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • 2022 hesap dönemi ile ilgili olarak aynı çok uluslu işletmeler grubunun konsolide grup geliri 2021 hesap dönemi için 750 milyon Avro veya üzerinde olması durumun- da 2022 hesap dönemi için ülke bazlı rapor hazırlanacak ve 2023 yılı sonuna kadar İdareye elektronik ortamda sunulacaktır.
  • 1/1/2019 tarihi itibarıyla kurulu bölgesel yönetim merkezlerinin kurumlar vergi- si muafiyetine ilişkin düzenleme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
  • 7143, 7326 ve 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun- larda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerinden den yararlanan Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, matrah artırımında bulundukları 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait zararların %50’sini ve 2022 yılı için matrah artırımında bulunuldu ise bu yıl zararının tamamını izleyen yıllar kârlarından mahsup edemeyecekleri dik kate alınmalıdır.
  • Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisnai haller dışında beyannamelerine dayanak teşkil eden defter ve belgelerini, özel haller dışında Vergi Usul Kanunu uyarınca 31 Aralık 2027 tarihine kadar saklamaları ve istenmesi halinde vergi idaresine ibraz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X