Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu

Bursa’nın bütçe mağduriyeti giderilmeli

Yerel seçimlerin üzerinden tam bir ay geçti.

Belediye yönetimlerinin yeni döneme dair yol haritalarını oluşturmak için önemli bir hazırlık zamanı geride kaldı.

Ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ifadesiyle artık icraat zamanı!

Seçimlerden sonra Bursa basınıyla ilk kez bir değerlendirme toplantısında biraraya gelen  Aktaş ‘canla başla’ çalışmalara devam mesajı verdi.

Seçim öncesi verdiği tüm vaatlerin ve projelerinin arkasında olduğunu net bir dille vurgulayan Başkan Aktaş, yol haritasını oluşturduklarını söyledi.

Bursa’yı “hamleler yapılması gereken bir şehir” olarak niteleyen Alinur Aktaş, bunun içinse Ankara’nın desteğinin şart olduğuna dikkat çekti.

Bu anlamda 31 Mart seçimlerinden zaferle çıkan en büyük Ak Partili belediye olmanın avantajı Bursa’nın yanında görünüyor!

“Mevcut yapı içerisinde AK Parti’nin sayısal olarak en büyük belediyeye sahip olduğu şehir Bursa olarak çıktı. Ankara’daki toplantıda herkesin gözbebeğiydik.

Herkes Bursa Büyükşehir Başkanı olarak bizimle görüşmek istiyor. Popülarite derseniz, sıkıntı yok. Ama popülarite zamanı değil, icraat zamanı”.

Ama Kızılcahamam toplantılarında gündeme gelen merkezi bütçeden kaynak kullanımına ilişkin mağduriyetler icraatları zorlaştıran finansal faktörler arasında dikkat çekiyor!

“Pay dağıtımlarıyla alakalı belirli kriterler var.

Bu kriterlerden dolayı Bursa da dahil olmak üzere olumsuz yansımalar var.

Bizim mağduriyetimiz söz konusu”.

Hatalı kriterler yüzünden Bursa’nın uğradığı kayıp ise dikkat çekici boyutta!

“Yıllık 300 milyon kaybımız söz konusu. Kocaeli ile yüzde 50 civarı nüfus farkımız var.

Buna karşın Kocaeli bütçeden 2 milyar 147 milyon lira pay alırken, Bursa’nın aldığı pay 1 milyar 476 milyon lira. Bu konuda adaletin tesis ve temin edilmesini istedik”.

 Kayanak yaratılması için temas trafiğini hızlandırmaya hazırlanan Aktaş, borçları azaltma sürecini de titizlikle takip ediyor.

Göreve geldiğinden itibaren borcun dövizdeki artıştan dolayı 700 milyon TL yükselmesine karşın 5 milyar TL’den 4,2 milyar liraya düşürüldüğünü kaydeden Alinur Aktaş, kısa vade üzerindeki yükün azaltılacağını açıkladı.

 “Borcun tutarından ziyade, kısa vadeli olanın bize sıkıntı oluşturduğunu ifade etmiştim. Bunu atlatmak için belirli hareketler yapacağız”.

           

Öncelikli hedefler

 

Peki Aktaş’ın öncelikli hedefleri neler?

Acemler ve Adliye kavşağı önceliklidir. Benim için Acemlerin bağlantı yolları, stadyum civarı, T2 hattının acilen mevcut hatta adaptesi, Şehir Hastanesi’ne metronun yapılması önceliklidir.

Cumhurbaşkanımıza ulaşımla alakalı finansman anlamındaki sıkıntıları aktardım.

Kentsel dönüşüm konusunda başarılı örneğe ihtiyacımız olduğunu ifade ettim. Merinos altı bölgesi bana göre en öncelikli değişime tabi olacak bölge”.

Neticede Başkan Aktaş’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı başbaşa görüşmenin Bursa’ya sağlayacağı faydalar var.

“Cumhurbaşkanımız ‘2,2-5 yılda Bursa’da değişikliği hissettirmen, şehrin ayrılacağı yaşaması lazım’ dedi. Bize güvendiğini ifade etti”.

Bursa markası ve turizm master planı için 2,5 milyon lira harcayacaklarını açıklayan Aktaş’ın ilk somut icraatı ise ulaşıma zam olarak karşımıza çıktı!

“Ekim 2016’daki son zamdan bu yana maliyetler yüzde 57 artmış. Küçük bir zam yapacağız”.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X