Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Atlı zabıta yerine motorize zabıta

Şehrimizde böyle bir uygulama olduğunu düşünün. Muhteşem olmaz mıydı? Ailem ve misafirlerimle şöyle İstanbul, İzmir gibi kentlere tatile gittiğimizde şehir merkezlerinde motorize zabıta ekipleri vardı.

Bu memurlar bölgede araç trafiğinin kapalı olduğu alanlarda dolaşarak hem olumsuzluklara müdahale ediyor hem de şehirdeki yerli ve yabancı turistlere yardımcı oluyorlardı.

Bursa’ da da benzeri uygulama pekala yerine getirilebilir. Yerel bir memurun yerli veya yabancı turistlerimize motoruyla katılarak hem şehri tanıtması hem de gidecekleri yere kadar eşlik etmesi kadar memnuniyet verici bir faaliyet olamayacağını düşünüyorum.

Kaldi ki Bursa’mızın çarşı bölgesinin araç trafiğine kapalı olması sebebiyle oluşturulacak motorize zabıtaların hem güven verici, hem yol gösterici olacağına hem de hoş bir görüntü sunacağına inanıyorum.

Bu uygulamanın da Bursa’ mıza uygun olacağını, yakışacağını ve artık olması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bunun için önerim ise uygulamaya Osmangazi Belediyesi öncülük edebilir.

Aslıhan BEYSEL

 

Yerkapı’ da köylü pazarı unutuldu

 

Çevre köylerden gelen fakir veya kendi ürettiğini satmak isteyenlere Bursa’ nın tarihi ve sembolik değerlerinden Tahtakale ve benzerleri pazar olurdu. Köylü kesim bu hanlara, pazara sabah çok erken gelirdi. Bu günlerdeki gibi araç her yere bol değildi ve insanlar ticarete sabah namazı sonrası başlardı. Bereket vardı, malın değerine, gerçek fiyata satış yapılırdı. Perakende veya ürün çoksa toptan satış olurdu.

Bu köylü pazarları çeşitli nedenlerle, modernize edilecekleri gerekçesiyle zaman içinde kaldırıldı!

Bursa çevre köylerine ve yaz aylarında köy hayırlarına gittiğimde köylülerden “eskiden Bursa’da köylü han pazarları vardı, ürünlerimizi getirip, satardık ihtiyaçlarımızı karşılar, köyümüze dönerdik” sözlerini duyar oldum.

Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında Tahtakale’ deki köylü pazarının sur içindeki Yerkapı’ da canlandırılması projesini hayata geçirmişti. Köylülerin kendi yetiştirdikleri ürünlerini, bu pazar yerinde satarak, kaliteli ürünlerin birinci elden tüketiciyle buluşması hedefleniyordu. Açılışı yapıldı, modern tezgahlar kuruldu, belediye pazarcı şemsiyeleri bu yere aldı, tarihi resimler asıldı, demir sürgülü kapı yapıldı. Ancak bu çalışma sonuçlanmadan belediyece kapatıldı. Akıllara gelen ilk soru “köylü pazarı unutuldu mu?” olmakta.

Kemal BAŞEREN

 

Sokaklar kamyon ve TIR parkı

 

Köşeniz aracılığıyla Belediye ve Trafik ekiplerine seslenmek istiyorum: Demirtaş Cumhuriyet Mahallesinde sokak aralarına kamyon ve TIR’ lar park ediyor. Bildiğim kadarıyla yerleşim yerlerinde kamyon ve TIR parkı yasak. Demirtaş’ ta hiç bir denetleme yok. Park eden kamyon ve tırların tır ve kamyon parklarına gitmesi gerekmez mi? Yetkililerden bu konuya çözüm getirmelerini ve mahalle ve sokakları TIR ve kamyon parkı olmaktan çıkarmalarını istiyoruz.

M.S

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X