Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Batı Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili koku şikâyetlerinin değerlendirilmesi (2)

Kentimizde oluşan atıksu arıtma çamurlarının çevresel ve ekonomik etkiler dikkate alınarak en uygun şekilde bertaraf edilmesi, tüm büyükşehirlerde olduğu gibi bizim için de önemli bir problemdir. Yakma teknolojisi günümüzde AB ülkelerinde, Japonya ve ABD’de yaygın kullanılan ve diğer yöntemlere göre daha fazla tercih edilen bir uygulamadır. Bu tesislerin İleri teknoloji ile emisyon kontrol uygulamaları, çevresel hassasiyetleri daha kolay karşılayabilmekte ve bu durum yanma ve enerji elde etme eğilimini öne çıkarmaktadır.

Bursa’mızda tesis edilen Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Tesisimiz çamurun yerinde en az çevresel etki oluşturarak ve tüm çevresel sınırlamaları karşılayacak şekilde bertaraf edileceği örnek bir tesis olacaktır. Toplam 96 ton kuru-katı madde/gün içerikli çamur yakma kapasitesine göre çift hat olarak tasarlanan sistemde yakma gerçekleştirilecektir.

Tesisimizin öne çıkan özellikleri şunlardır:

* AB Atık Yakma Direktifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili Türk ve Avrupa Yönetmeliklerinde belirtilen hususlar istinasız olarak sağlanacaktır. Ek olarak tesisin emisyon arıtım sistemi ilgili standartların belirlediği sınırların altında değerleri sağlayacak şekilde bir arıtım kapasitesine sahip olacaktır. Emisyon konusunda Türkiye de örnek bir tesis teşkil edilecektir. Emisyonla ilgili değerler için online izleme istasyonu kurulacak ve tüm değerler Bakanlık tarafından izlenecektir.

* İyi bir enerji dengesi temin eden ve yönetmeliklerde istenen değerleri sağlayan verimli bir çamur yakma teknolojisine sahiptir. ABD’ de uygulanan patentli bir proje alınarak akışkan yataklı yatak için teknoloji transferi yapılmıştır. Ve bu teknolojinin yerli olarak üretimi sağlanmaktadır. 

* Kazan içerisinde hiçbir hareketli parça olmadığından daha güvenilir bir proses ve daha az bakım maliyetine sahiptir.

* Ortamın ısıl ataletini artıran bir kum yatağı sayesinde, daha esnek bir yakma işlemi sağlanmaktadır.

* Baca gazındaki enerjinin en iyi şekilde geri kazanımı temin edilmektedir.

* Kolayca başlatılabilen ve durdurulabilen bir sistemdir. Bu özelliği bakım süresi için çok büyük bir avantaj teşkil etmektedir.

* Bu tesisin devreye girmesi ile şuan için atık değerindeki çamurlardan saatte 2,5 MW elektrik enerjisi üretilecektir.

Kurumumuza ait mevcut ve planlanan atıksu arıtma tesislerinden çıkan/çıkacak arıtma çamurlarının nihai bertarafı için Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde yapılacak olan çamur yakma tesisi sözleşmesi 31/03/2015 tarihinde imzalanmış olup inşaat süresi 2 (iki) yıl sürecektir. Tesis inşaatı ve ekipmanların imalatı devam etmekte olup tesis 2017 Mart ayında deneme yakmalarına başlanarak devreye alınacaktır. Çamur Yakma Tesisinin işletmeye alınması ile Batı Atıksu Arıtma Tesisindeki arıtma çamurları Doğu Atıksu Arıtma Tesisine taşınacaktır. Mevcut lagünlerdeki arıtma çamurlarının da uygun şekilde bertarafı yapılacaktır.

* -Mudanya İli Hançerli Mahallesi’nde yapılması planlanan “Hançerli Lagün İnşaatı Yapım İşi”nin ihalesi 21.4.2016 tarihinde yapılmış ve sözleşmesi imzalanmıştır. İkinci sınıf düzenli depolama sahası olarak yapılanacak lagün inşaatının iş süresi 180 gün olup 2016 yılı sonunda bitmesi planlanmaktır. İnşaatı başlamıştır. Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

 

 

Lütfen bir kap su verin!
 

Yaz geldi, sıcaklar tüm hızıyla artıyor… Mahallemizdeki, sokağımızdaki, parklardaki sessiz dostlarımızı unutmayalım.

Mahallemizdeki uygun yerlere su kapları bırakalım ve günlük olarak değiştirmeyi ihmal etmeyelim.

Unutmayalım ki, merhamet edene, merhamet edilir.

Bir okur

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X