Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Sokağa atılan her maske geleceğimizi tehdit ediyor

Koronavirüsten korunmak için kullandığımız tıbbi maskelerin bir çöp olmadığını, kontrollü bertaraf edilmesi gerektiğini bilim insanları sürekli açıklıyor. Yine bu sütunlarda sık sık gündeme getirmiş, yerlere atılan tıbbi maskelerin ve eldivenlerin tehlike saçtığından bahsetmiştik.

Bilim insanları bu defa tıbbi maskelerin yakında ciddi çevre kirliliğine yol açacağını belirtiyor.

Bu konuda uzmanların ve bilim insanlarının açıklamaları satır başlarıyla kısaca şöyle:

Virüse karşı kullanımı ne kadar yararlı olsa da, kullanılıp atılan maskelerin doğada yok olması ortalama 400 yılı buluyor.

Petrol türevi polipronden üretilen maskeler, aynı plastik poşet kadar çevreye, doğaya zarar verebiliyor.

Virüs maskelerin dış yüzeyinde 7 gün, iç yüzeyindeyse 4 gün kalabiliyor. Dolayısıyla başkası tarafından kullanılan ve yere atılan bir maskeye dokunan kişilerin enfekte olması riski bulunuyor.

Kullanılmış maske ve eldivenler atık ve arıtma tesislerine de zarar verebiliyor. Klozetlere atılan maskeler nedeniyle su arıtma tesislerinde tıkanmalara sebep olabiliyor.

Kullanılmış maskelerin özel bir çöp torbasında toplanıp, torba dolduktan sonra ağzının iyice kapatılarak çöp konteynerine atılmasını veya yetkililerin belirttiği noktalardaki yerlere atılmasını salık veriyor uzmanlar.

Kullanılan her maske ve eldiven çöp değil, evsel atık değildir, tıbbi atıktır ve tıbbi atık nasıl bertaraf edilmesi gerekiyorsa öyle bertaraf edilmelidir.

Yerel yetkililer bu konuda halka yardımcı olmalı ve tıbbi atık olan bu maske ve eldivenleri nereye atacakları konusunda bilgilendirmeli.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X