Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Uzaktan eğitim günlerinde güvenli internetin önemi

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) pandemisi süresince karantina ve uzaktan eğitim gibi nedenlerden dolayı internet kullanımı da büyük bir oranda arttı.

Uzmanlar, kontrolsüz internetin ahlaki ve manevi anlamda olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek özellikle uzaktan eğitim sürecinde çocuk ve gençlerin internette geçirdikleri sürenin planlı ve kontrollü olması konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Özellikle pandemi süreci ile birlikte uzaktan eğitim sürecinde ebeveynlerin, çocuklarının bilgisayar ve TV başında kaldıkları süreyi takip etmelerini isteyen Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Psikolojik Danışman Doç. Dr. Mehmet Murat, uzaktan eğitim sürecinde ebeveynlerin bazı temel ilkelere dikkat etmelerinin çocukları için daha yararlı olacağını ifade ediyor.

Çocuklara katı sınırlamalar koyma yerine esnetilmiş kurallarla bu sürecin yönetilmesi gerektiğini belirten Murat, uzaktan eğitim sürecinde, ev ve okul kavramlarının çocukların zihnindeki ayrımının kaybolabildiğini, bu süreçte düzeni korumanın da önemli olduğunu belirtti.

“İnternet güvenli olmalıdır”

Murat, ebeveynlerin bu süreçte çocuklarını sıkmadan bilgisayar ve internet kullanımını takip etmeleri gerektiğini belirterek, “Ben bir baba olarak bile kendimi internette kontrol ediyorum. Çünkü insanlarda merak duygusu var. Bu merak duygusu kötüyü de iyiyi de merak ediyor. Merak duygusu öğrenme bakımından iyidir. Öğrenmeyi, gelişmeyi sağlar. Ama merak duygusu hem olumluyu hem de olumsuzluğa neden olabilir. Toplumun kültürüne, ahlakına ters düşen veya gelişim düzeyine uygun olmayan konulara baktığımızda, bunları filtreleyen programların mutlaka denetlenmesi gerekiyor. Güvenli internet olmalıdır, serbest interneti evlerimizde kullanmamalıyız. Yetişkin bile olsak buna dikkat etmeliyiz.” dedi.

İnternet kullanımı hakkında ebeveynlerin çocuklarıyla konuşması, interneti nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabileceğine dair kurallar oluşturulması gerektiğini belirten Murat, “Bir yetişkin olarak kendi internetimi kendim sınırlandırıyorum. Eğer günün birinde merak duygum beni farklı bir yere sürüklerse buna engel olabilirim. Bunu çocuklarımız için de yapmalıyız. Çünkü çocuklarımız doğru düşünemez, gelişim düzeylerine uygun olmayan özellikle cinsel içerikli konular onlara zarar verebilir. Hatta bazı oyunlar bile çocuklarımıza zarar verebilir. Çocukların bu tür uygulamalara erişimini engelleyici programlar olmalıdır. Bu tür önlemler hem veliler tarafından hem de internet sağlayıcıları tarafından alınmalıdır diye düşünüyorum. İnternet sağlayıcıları da aynı şekilde çocukların gelişim düzeyine uygun olmayan programlara bir takım önlemler alarak hangi yaştaki çocuğun ekranın karşısında olduğunu bilip girdiği sitelerin bilgi kaynaklarını buna göre sınırlandırmaları iyi ve doğru olur” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler mutlaka derslerine katılmalıdır”

Uzaktan eğitim sürecine de değinen Murat, “Uzaktan bile olsa eğitimden hiç kopmamak lazım. Eğer çocuk bugün hiç derse girmemişse anne şöyle düşünmelidir; ‘öğretmen bir saat bile olsa uzaktan eğitime girsin’ dedi. Yani dün girmedi diye bugün de derse katılmamazlık yapmasın. Dün derse girmemişse bugün mutlaka derse girsin. ‘Bir işi dört dörtlük yapamıyorsanız tamamen de terk etmeyin’ şeklinde bir söz var. Çocuğumuz izleyebildiği kadarıyla derslerini izlesin. 10 ders izleyemediyse 2 ders izlesin. Bu sayıyı üçe çıkarmak için çabalamalı. Yani mümkün olduğu kadar çocukları derslerden, okullardan ve konulardan uzaklaştırmamalıyız. Çocuklarımızı evde de kaynaklarla desteklemeliyiz. Dersi hep televizyon ve internetten takip etmek yerine bir de yazılı kaynaklardan takip edebiliriz” şeklinde konuştu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X