6 Şubat’ın üstünde tam iki yıl geçti. 53 bin insanımızı yitirdiğimiz Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından, ülke olarak 11 ilimizi yeniden ayağa kaldırma mücadelesi veriyoruz. Bu amaçla 201 bin yeni konut inşaa edildi. Yıl sonunda 250 bin konutun daha tamamlanması öngörülüyor.
Büyük yıkımın ikinci yıldönümünde tüm Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de bir dizi anma programları vardı. Öncesinde odalarımız, üniversitelerimiz, STK’larımız konferanslar, paneller düzenlediler.
Dün de hem Büyükşehir Belediyesi hem de ilçe belediyelerimiz 6 Şubat’a ilişkin değerlendirmeler yaptılar.
Büyükşehir Belediyesi, Merinos Atatürk Kongre Merkezi’ne taşıdığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin toplantı salonunu törenle hizmete açtı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı AKOM’un burada AFAD ile koordineli çalışmalar yapacağı açıklandı.
Osmangazi Belediyesi ise depremin 2. yıldönümünde Osmangazi Meydanı’nda saat 04.17’de depremde yitirdiğimiz yurttaşlarımız için saygı duruşunda bulundu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi ise dün düzenlediği basın toplantısı ile siyasetçileri ve yerel idarecileri bir kez daha uyardı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız yaptığı açıklamayla, daha evvel ülkeyi ve kentleri yönetenlere verilen jeolojik raporları hatırlattı. Yapılması gerekenlerin zamana bırakıldığını yineleyen Yıldız, yetkilileri bir kez daha insan odaklı ve afet dirençli kentler oluşturmaya çağırdı.
Başkan Yıldız, sıvılaşmaya yatkın kırsal ve kentsel alanlarda jeolojik sakıncalı ve fay sakın bantları oluşturulmasını ve tüm kamu binalarının elde geçirilmesini önerdi. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı ayrıca ülkede bir Afet Acil Durum Bakanlığı’nın kurulmasını da istedi. Yıldız, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’nı için de yeterli finansman sağlanmasını talep etti.
Türkiye’de son iki yıldır buna benzer açıklamalar, toplantılar, paneller yapılıyor. Oysa, biz de belediyelerimizin bu konuda ağırdan aldıklarını ve ayak sürüdükleri düşünüyoruz.
Elbette tümü değil ama yerel yönetimlerimiz bu konuda büyük bir rehavet altında.
Ülkemizde 8 milyon riskli ve dönüşmesi gereken yapıdan bahsediliyor. Bunların dönüşebilmesi için belediyelerimizin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Konut yapımını ve kentsel dönüşümü sadece devletten beklemenin de bir hata olduğuna inanıyoruz. Özel sektör ve bireyler olarak bizim de taşın altına elimizi sokmamız şart. Dönüşümü yavaşlatan bürokrasi dizginlenmeli.
Soğukkuyu bağlantısına kapatma önerisi
Geçenlerde bu sütunlardan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Yol Yapım Şube Müdürlüğü ekiplerinin Soğukkuyu bağlantısı ile İzmir ve Mudanya yönü trafiğini rahatlatma amaçlı yürütülen genişletme çalışmalarına değinmiş, ardından da Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in, kentte tıkanan tüm noktalara benzer çözümler üreteceklerini dile getirdiği açıklamasını değerlendirmiştik.
O yazılarımız üzerine Karayolları emekli köprü ve yol mühendislerinden İsmail Kabil’den bir elektronik ileti aldık.
İzmir ve Mudanya yönüne Soğukkuyu’dan çıkışların geçmişte trafiğe kapatıldığını hatırlatan Kabil, “Buradaki tıkanmanın nedeni üçlü trafik örülmesidir. Yani, batı yönüne giden trafiğin bir bölümünün sağa şerit değiştirerek, Yunuseli’den Soğukkuyu’yu geçerek, Mudanya yoluna girmeye çalışırken, Yakın Çevre Yolu’ndan gelen trafik ile Yunuseli Yolu’ndan çıkan trafiğin birinci trafiği yararak İzmir yönüne girmek istemesi ile bu üçlü örülme oluşuyor. Bu da akışı durma noktasına getiriyor. Burası uzun tartışmalar sonrası kapatılmıştı. Sonrasında tekrar açıldı. Yol ne kadar genişlerse genişlesin, buradan İzmir yönüne çıkış verilmeye devam edildiği sürece tıkanma önlenemez” dedi.
Tekrar kapatılacağını sanmıyoruz ama biz de nihai çözümün, bu bölgedeki kesişmeyi önleyecek acil bir viyadük gerektiğini düşünüyoruz.
Kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık
Önceki gün İstanbul’daki EMİTT Fuarı’nda fark ettik.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kadın dernekleriyle, üretim yapan kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık yapmış. Büyükşehir, dünyanın turizm otoritelerinin ve kuruluşlarının yer aldığı 28. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na ilimizdeki 40’a yakın kadın STK’sını da götürmüş.
Bursalı kadın kooperatiflerimizin yöneticileriyle biz de karşılaştık. Uludağ Yiğitali Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan ve yöneticiler ile konuştuk. Büyükşehir ve Osmangazi belediyelerinin kendilerini bu konuda desteklemesinden son derece memnun olduklarını ve fuarda çok şey öğrendiklerini söylediler.
Kadınlarımızın ufkunu açan ve onların ürettiklerini satın alarak değerlendiren, destek olan belediyelerimizi kutluyoruz.
Kadın üretirse ülkemiz ve Bursa’mız kazanır.