İhsan Aydın
İhsan Aydın

Akpınarlılar: Enkaza değil çaya bekliyoruz

İzmir’deki sarsıntı gösterdi ki, deprem değil çürük yapılar öldürüyor.

Yıkılan binalardaki incelemelerde, yapım hatası, eksik malzeme kullanımı, kolon ve kiriş kesme gibi yapıyı zayıflatıcı bulgulara rastlanmış. Maalesef kimilerinde de çürük raporu olduğu dillendiriliyor.

Bütün bunlar, onca can kaybına ve yaralıya neden oldu.

O halde, yapılarımızı güçlendirmekten başka çaremiz yok.

Bursa’da da olası bir depremde zarar göreceği ileri sürülen semtlerden biri Akpınar.

Akpınar’daki 1050 Konutlar Sitesi’nin yenilenmesi için çeşitli girişimler oldu.

Fakat bir kısmında müteahhit bir kısmında da belediye ve bakanlıkla uzlaşılamadı.

İzmir depremi sonrası 1050 Konutlar’daki dönüşüm tekrar elzem hale geldi.

Sosyal medyadan İzmir’e yaptığı ziyarete ilişkin fotoğraf paylaşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a Akpınar sakinlerinden çağrı var.

Akpınarlılar Başkan Aktaş’a hem sitem ediyor hem de dönüşüm konusunda destek istiyor.

 

Üste para veremeyecek komşular çoğunlukta

Akpınar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, Başkan Aktaş’ın o fotoğrafının altına şunları yazmış:

“Değerli Başkanımız, İzmir‘de yaşanılan deprem felaketinden inşallah bir ders çıkartmışızdır. Biz Akpınar Mahallesi’nde yaşayan komşularımızı temsilen sürekli sizinle temas kurup acilen kentsel dönüşüm taleplerimizi ilettik. Bu kapsamda önceleri siz yüklenici bulmamızı bize önerdiniz. Yüklenicimizi bulduk bu sefer yapılacak olan projeye Akademik odaların karşı çıktığını dile getirerek onay vermediniz. Bizim ısrarımız üzerine çözümü bakanlıkta arayalım dediniz ve üste para vererek bu işin olabileceğini sayın bakanımızın ağzından bizzat duymamız konusunda bizlere yardımcı oldunuz.”

Altın o yazının altına şunları da eklemiş;

“Maalesef mahallede yaşayan komşularımızın büyük çoğunluğu para ödeyemeyecek durumda olan emeklilerden oluştuğu için bu öneri de kabul görmedi.

Biz dernek olarak Bursamızın önde gelen güçlü inşaat firmalarının bir çatı altında toplandığı İMSİAD ile bir proje geliştirdik. Bunu size ve çalışma arkadaşlarınıza sunduk. Komşularımıza da anlattık ve bu projede yaşayacak olan Akpınar’ın gerçek sahiplerinden tam destek aldık. Çünkü bu proje hak sahipleri herhangi bir ödeme yapmadan ve yoğunluk artışı olmadan hayata geçebiliyor. Daha önceki projelere olumsuz görüş bildiren akademik odalara sunum yaptık ve onların da tam desteğini aldık.”

Gelinen noktada emsale takıldıklarını da hatırlatan Altın şöyle devam etmiş:

“Allah aşkına Bursa‘da, İzmir‘de meydana gelen şiddette bir deprem olsa ve binalarımız yıkılsa, can kayıplarımız olsa, bunun sorumlusu emsal mi olacak, yoksa Bursamızı yönetenler mi? Biz her zaman şunu dedik. Bursa Büyükşehir Belediyemizin ve başkanımızın önderliğinde vatandaşın da tam destek verdiği bir projeyi hep birlikte Bursa olarak, Bursa‘yı şekillendiren yükleniciler İMSİAD ile birlikte kentimize yakışır bir kentsel dönüşüm yapalım. Lütfen Ankara‘daki yöneticilerin ağzından çıkanlara değil, Bursa‘daki sese kulak verin. Akpınar‘a enkaz kaldırmaya değil keyif çayı içmeye gelsinler.”

Başkan Altın site sakinleri adına sitem dolu satırlar kaleme almış.

Başkan Aktaş da emsal kaynaklı yeni bir hukuki sorunla karşı karşıya kalmamak için demek ki, dosyayı ince eleyip sıkı dokuyor.

Ancak muhakkak bir orta yol bulunacaktır.

 

AFAD Uzmanının ‘hazır değiliz’ uyarısı

Dün Olay Medya’da, elinde yazdığı kitapla odamıza gelen Bursa AFAD Uzmanı Hüseyin Kanza’ya direkt o soruyu sorduk.

Bursa depreme hazır mı?

İşin uzmanı hazır olmadığını söylüyor. Bu konuda , “Ortak paydamız Afetler” isimli bir kitap da yazan Kanza şöyle konuşuyor:

“Depreme hazır değiliz, hazır olamayız, çünkü biz hep olayları konuşuyoruz, olguya bakmıyoruz. Kriz toplumuyuz, yanlış içselleştirilmiş bir kader algımız var. ‘Allah’ın afadı’ sözünü sıkça duyuyoruz ama tedbir almıyoruz. Bu konuda din adamlarımıza da iş düşüyor.”

Kanza afet önce belediyelerden bilgi alamamaktan da yakınıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X