İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Aktaş’dan baraj başında Bursalılara su güvencesi

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın karşı karşıya kaldığı susuzluk tehlikesini aşmaya dönük BUSKİ Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklarını bizzat yerinde gördük.

Dün sabah Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BUSKİ Genel Müdür Güngör Gülenç’in davetiyle Bursa’nın gelecekteki onlarca yıl su havzası olması beklenen Orhaneli sınırlarındaki Çınarcık Barajı’nı gezdik.

2009’da hizmete giren barajdan Bursa’nın batısındaki 2 milyon nüfusa su verilmesi için planlanan yatırımları ve kentin su durumuna ilişkin Başkan Aktaş’tan önemli açıklamalar geldi.

Aktaş, burada DSİ’den devralınan isale hattı ve arıtma tesisleri ile su depolarının yapımlarına kısa sürede başlanacağını açıkladı.

Aktaş, buna ilişkin habercilere ihale takvimini de duyurdu.  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Fransız Kalkınma Ajansı’ndan temin edilen 150 milyon Euroluk kaynakla başlayacak çalışmaların ilk ihalesi 29 Mart’ta yapılacak. 6 ayrı ihaleyle mal alımına çıkacak olan BUSKİ, 14 Nisan’daki iki ayrı ihaleyle de isale hatlarının yüklenicilerini seçecek. Artıma tesislerinin ihalesi ise 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Başkan Aktaş, Akçalar sırtlarında, halen Çınarcık Barajı suyundan elektrik üreten 4 merte çaplı isale hattının bulunduğu tesisten ve bölgedeki kırsal mahalleleri besleyen arıtma tesislerinde de incelemelerde bulundu.

Enerji santralinden çıkacak suyun Bursa’ya verileceğini aktaran Aktaş, bu amaçla elde edilen kredinin 4 yıl ödemesiz, uygun koşullarda 15 yılda geri ödeneceğini de açıkladı.

Aktaş yatırımı DSİ’nin yapması durumunda isale hatları ve arıtma tesisleri ile depoların tamamlanmasının 2031 yılı gözüktüğünü de hatırlattı.

Bursa’da bir alarm durumu olmadığının altını çizen Aktaş, kentin su ihtiyacının yüzde 85’nin Nilüfer ve Doğancı barajlarından yüzde 15’nin de Uludağ’daki kaynaklardan sağlandığını aktardı.

TEKNOSAB’a öncelik konutların hatırlatması

703 milyon metreküp su hacmine sahip Çınarcık Barajı’ndaki doluluk oranını yüzde 54 olduğunu, bunun yüzde 54’nün enerji, yüzde 23’nün sulama ve yüzde 23’nün de içme suyuna tahsisli olduğunu da kaydeden Aktaş şöyle devam etti:

“Duygusallıkla karar vermiyoruz. Çınarcık’ta su kullanma yetkisi tamamen bizde. Konutlara ihtiyaç olduğunda gerekirse sanayi suyunu keseriz. Sanayi de bizim, konutlar da bizim. Bakın, Demirtaş OSB de barajın yüzde 30’un kullanıyor. Bizim önceliğimiz konutlar. Demirtaş OSB geri kullanım için yatırım yapıyor. Sanayiyi de düşünmek durumundayız.”

Aktaş, buna ilişkin sorumuza yanıtlarken, TEKNOSAB’a su verilmesi tartışmalarına da noktayı koymuş oldu.

Bursa’nın artık eskisi gibi su şehir olmadığını da yineleyen Aktaş, “Ama eskisi gibi rahat değiliz. Şehir insanlarının su kullanmasında herkese düşen sorumluluklar var. Biz Çanakkale gibi ağır yaptırımlar, tedbirler düşünmüyoruz. Abdest alırken, diş fırçalarken, yıkanırken suyu tasarruflu kullanmak durumundayız. Bu bir vebaldir” dedi.

Aktaş, camilerde abdest alırken suyu tasarruflu kullanmaya dönük yaptığı çağrıların da birileri tarafından algı yapıldığını dile getirdi.

2025 yazına Çınarcık’ı Bursa’ya akıtma sözü

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sağlanan dış kaynakla yapımına başlanacak isale hatları, arıtma tesisleri ve depoların bir aksilik olmaması durumunda en geç 2 yıl içinde tamamlanacağını ve muhtemelen 2025 yazında da Çınarcık Barajı suyunun kent şebekesine verilmeye başlamış olacağını söyledi.

Bursa’da her şeyin kontrolleri altında olduğunu, BUSKİ’nin SCADA sistemi ile 24 saat su durumunu gözlediğini aktaran Aktaş şöyle devam etti:

“2022’de 411 kilometre içme suyu isale hattı, 201 kilometre kanalizasyon şebekesi, 57 kilometre yağmursuyu şebekesi ile 85 kilometre dere ıslahı yaptık. Ayrıca, 21 depo ve 18 gölet inşaatını bitirdik. Kayıp kaçak oranımızı yüzde 20’lere kadar çektik.  Avrupa’da bu oran yüzde 15-25 arası. Sonradan Büyükşehir’e katılan Orhaneli ve Büyükorhan ilçelerimizde de kayıp kaçak oranını bu seviyelere indirdik. Bizim bu şehri susuz bırakmama gibi bir görevimiz var. Hamdolsun, bugüne kadar bırakmadık, inşallah bundan sonra da bırakmayacağız.”

Aktaş’ı ve BUSKİ yönreticilerini devam eden ve planlanan yatırımlar sayesinde Bursa’nın susuz bırakılmayacağına  ilişkin son derece rahat gördük.

Çınarcık Barajı’ndaki incelemelere Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ile AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Turhan’ın da eşlik etti. Ardından ilçeye geçen Aktaş burada Büyükşehir Belediyesi’nce ihale edilen Beyce Doğal Yaşam Alanı ve kapasitesi artırılan BUSKİ Atık Su Arıtma Tesisi’nde de incelemelerde bulundu.

Aktaş’ın Akçalar, Çınarcık Barajı ve Orhaneli temaslarında AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Yavuz ile Milletvekili Osman Mesten de yer aldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X