İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aktaş’ın saklı hazine Bey Sarayı harekâtı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın günyüzüne çıkarılmayı bekleyen hazinelerinden biri Bey Sarayı.

Tophane sırtlarında Orduevi’nin altında saklı bir cevher olarak duruyor. Önceki dönemlerde Bursa’dan İngiltere’ye kaçırılmış kapılarına bile ulaşılmıştı.

Şimdi o hazine için harekete geçiliyor. Önce Orduevi başka yere taşınacak. Sonra saklı hazine günyüzüyle buluşacak.

Önceki akşam Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Pınarbaşı’ndaki Bursa Mevlevihanesi’nde buluştuk.

Habercilere, bürokratlarıyla birlikte restore edilen Mevlevihane’yi gezdiren Aktaş, burada eski Bursa olarak bilinen ve şehrin doğduğu Hisar’a ilişkin düşüncelerini, projelerini bir kez daha açıkladı.

Aktaş’ın yanıbaşında Genel Sekreteri Ulaş Akhan ile Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir de vardı.

Başkan Hisar’da planladıkları projelere değindi.

Sözü, Hisar’da yapılanları anlatması için Genel Sekreterine bıraktı. Akhan da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz yıl Bursa ziyaretinde gündeme gelen ve Başkan beyin talimatlarıyla ‘Hisar’a bütüncül yaklaşıma’ ilişkin alınan makro kararları anlattı.

Bu kapsamda Zindankapı Müzesi’nin restorasyonun tamamlandığını, şimdi Mevlevihane’yi bitirdiklerini, ardından etrafındaki tescilli bir yapı ile konağı da kamulaştırdıklarını ifade etti.

Akhan, bu çerçevede üniversitelerle alan çalışması yaptıklarını, sonuçlarının da sergi halinde ortaya çıktığını, ‘Hisar’ı nasıl canlandırabilirizi’ ele aldıklarını söyledi.

Bey Sarayı için 2022’de MSB eski Bakanı Hulusi Akar ile görüşüldüğünü ve Orduevi’nin  taşınması için yapılan görüşmelerin farklı beklentiler nedeniyle nihayete erdirilemediğini hatırlattı.

Akhan, Orduevi’nin boşaltılarak bilim adamlarının verecekleri kararlar doğrultusunda çalışmalar yapılması için bilim kurulu oluşturulduğunu, şu anda Hisar ile alakalı en önemli konunun Bey Sarayı olduğunu kaydetti.

Genel Sekreter, bunun arkasından Hamidiye Sanat Mektebi ile alakalı kurulun önemli bir karara imza attığını, üstünde yer alan eski okul ve atölye alanlarını için MEB’in yeni binalar yapma kararı olduğunu, Kurul’un eski yapıların tesciline karar vererek bölgeye aşırı yük getirecek o binaların yapılmaması yönünde karar verdiğini, devamında da Haşim İşcan Parkı olarak bilinen İsabey Zaviyesi’nde de Bitinya Galerileri’nin yer aldığını hatırlattı. Genel Sekreter, “Orada da Kurul Başkanı ile beraber eski Memleket Hastanesi’nin bir binasının ihyası ile ilgili tescil çalışmasının kararı verildi” dedi.

Akhan, Surun bu bölgede de ihyası için çalışıldığını ve komple turistlere tüm Hisar’ın gezdirilmesi için çabalandığını vurguladı. Başkan Aktaş da, “Hanlar bölgesinde bu iş yapıldıysa, Hisar hayda hayda yapılır” dedi.

Yeni orduevi için MSB ile uzlaşı arayışı sürüyor

Başkan Aktaş,  Orduevi’nin tahliyesi için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Bey Saray’ını ortaya çıkarmak için Ordudevi’ni yıkmak istediklerini fakat, 50 odalı eski yapının yerine 150 odalı yeni bir bina istendiğini, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da bu işi ertelediğini, şimdi de deprem nedeniyle yapamadığını, kendilerini ise 100 odalı, hatta bunu 75 odaya düşürtmek için çalıştıklarını bildirdi. Bu amaçla tüm Hisar projeleri için 650 milyon liraya ihtiyaç olduğunu, bu rakamın şimdi 1 milyar lirayı geçebilececeğini kaydetti.

400 yıllık Mevlevihaneyi Bakan Ersoy açacak

Türkiye’de son 20 yıldır önemli eserlerin onarıldığına değinen Aktaş, Hanlar Bölgesi ve Yeşil-Emirsultan aksı ve Hisar’da yapılan çalışmaların, tarihe saygı adına önemsedikleri üç proje olduğunu hatırlattı.

Aktaş, içinde bulundukları külliyenin 17.Yüzyıl’da Ciruni Ahmet Dede tarafından kurulan 1925 yılına kadar hizmette olduğunu dile getirdi.

“Burası yaşayan bir yer olacak, Bursa’nın olacak” diyen Aktaş, 21 genç mevlevinin eğitimlerinin sürdüğünü ve ilk sema mukabelesini de kendilerine yaptığını anlattı.

Aktaş, haftanın 3 günü burada sema mukabelelerinin gerçekleşeceğini ve 7 Ekim’de de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılacağı törenle açılacağını bildirdi. Açılışa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı’nı da davet ettiklerini ifade etti.

Aktaş, burayı klasik bir müze ziyareti ile tarihi eser seyri olarak düşünmediklerini, insanların Sema mukabelesine katılacaklarını, sergileri ziyaret edeceklerini anlattı. Kentin dönüşümü için yapılan çalışmalara da değinen Aktaş, “Beşyol’da çatır çatır bina deviriyoruz” diye konuştu.

Bursa Mevlevihanesi’nde ilk gösteri Başkan Aktaş ve basın mensuplarına yapıldı.

Bursa 400 yıllık bir değerini daha turizme sunmak üzere. Doğrusu, şehrimiz adına keyif aldığımız bir program oldu.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X