İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aşı reddinde bu inat niye?

Köşe Yazısını Dinle

Dünyayı etkileyen koronavirüs illetinin tümüyle yok olup gitmesi kısa vadede mümkün gözükmüyor. Hadi, aşıya ulaşamayan ülke ve coğrafyalarda yaşayan insanları anladık, peki, vatandaşına ücretsiz aşı sunan devletlerdeki aşılama oranlarının düşüklüğü neden?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplam aşı sayısı dün itibarıyla 80.2 milyona ulaştı. Birinci doz aşılı 42.9 milyon, ikinci doz aşılı 31.1 milyon yurttaşımız var.

Rakamlara bakılırsa, ülke nüfusunun yarısı henüz birinci doz aşı olmamış gözüküyor. Hadi bunu 18 yaş üstü olarak hesapladığımızda henüz 20 milyon civarında daha aşı olmamakta direnen vatandaşımız var.

Uzmanların açıklamalarından şunu anlıyoruz ki, ülkemizde toplumsal bağışıklığa erişebilmemiz için nüfusumuzun en az yüzde 75’inin aşılanması şart. Biz henüz bu oranı yakalayabilmiş değiliz.

Aşı karşıtlarının kafa karıştıran sosyal medya dolaşımları ne yazık ki, yurttaşımızı etkiliyor.

Bütün dünyanın, bilim adamlarının, Dünya Sağlık Örgütü’nün olmamız konusunda ısrarla telkinde bulunduğu aşıdan bu kaçış niye?

Aşıdan kaçanlar yüzünden ne yazık ki, sokaklarımızda hem kendi hem de başkalarının yaşamını riske atan, tabirimi mazur görün yüz binlerce canlı bomba dolaşıyor.

Onların bencil davranıp, aşı olmaması nedeniyle maalesef toplum olarak hepimiz risk altındayız.

Uzmanlar, hastanelere yatış ve yoğun bakım doluluk oranlarına bakarak, bunların neredeyse tümünün aşısız hastalardan oluştuğunu açıklıyorlar.

Elbette aşı olup virüs kapanlar da yok değil. Ama onların sayısının çok az olduğu bildiriliyor.

Bu gerçeğe rağmen, aşıdan kaçınanlarımızın başka insanların sağlıklarını riske atarak  büyük bir manevi vebal ve sorumluluk taşıdıklarını da unutmamalıyız.

 

Nüfusumuz kadar aşı yapıldı ama mavi iller kategorisine geçemedik

Peki Bursa’da durum nedir?

Aşı sayılarına baktığımızda Bursa’da neredeyse il nüfusumuz kadar toplam aşı yapılmış. Toplam aşı sayımız 3 milyon 32 bine, birinci dozu alan sayımız 1 milyon 637 bine, 2. doz aşı yaptıranlarımızın sayısı ise 1 milyon 185 bine ulaşmış.

Sağlık yöneticilerimiz Bursa’nın mavi kategoride, yani aşılamayı yüzde 75’e ulaştırmış iller arasına katılabilmemiz için daha 150 bin kişinin ilk doz aşı yaptırması gerektiğinden bahsediyor. Bu oran şimdilik yüzde 69. Bir başka ifadeyle, birinci dozu olmayanlarımızın sayısı 700 binin üzerinde.

İl nüfusumuz kadar toplam aşı yaptırmamıza rağmen ilk doz aşı olanlarını sayısı 1.6 milyonlar civarında. Bu oran ve sayılar yeterli değil.

Daha çok insanımızın aşı olması gerekiyor. Üstelik, aşıya ulaşım bu kadar kolaylaştığı halde.

Dün sabah meslektaşım Serkan İnceoğlu ile Büyükşehir Belediyesi Tarihi Binası yanındaki Orhan Meydanı’nda dolaşırken, Osmangazi İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün Koza Han önüne aşı çadırı kurduğunu fark ettik. Burada TC kimlik numaranız ve nüfus cüzdanınız ile aşı yaptırmanız çok basit.

Acaba aşıya erişimi bu denli kolaylaştıran başka bir devlet var mıdır?

Gelin artık inat etmeyin. Kendinizi ve bizi tehlikeye atmayın. İl Sağlık Müdürlüğü’nün hemen her meydana açtığı aşı çadırlarından randevu almadan da aşınızı yaptırabilirsiniz.

Aşı olarak hem kendinizi hem sevdiklerinizi hem de ülkenizi korumuş olursunuz.

 

Yıldırım’da iki önemli karar

Önceki gün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz Başkanlığı’nda toplanan  Belediye Meclisinin ağustos ayı oturumunda iki önemli karara imza atıldı.

Bunlardan biriyle, hemen diğer tüm ilçelerde olduğu gibi köy sayısı yok denecek kadar az olan Yıldırım ilçemizin Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Balaban ve Zeyniler’in kırsal mahalle statüsüne alınması kararlaştırıldı.

Oturumu izleyemedik ama gelişmeyi MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili’den öğrendik. Adı geçen mahaller için SİT koruma kararı alınması hususu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildi.

Yıldırım Belediye Meclis üyeleri ayrıca çıkan yasa gereği ilçede imar planı olmayan yapılaşmış alanlara doğalgaz bağlanması hususunda da önemli bir karara imza attılar.

Malumunuz, seçim öncesi bu mahallelere doğalgaz bağlanması konusunda AK Partili bakan ve milletvekilleri söz vermiş, konu TBMM gündemine taşınmıştı.

Böylece, Yıldırım Belediye Meclis üyeleri de tarihi bir karara imza atmış oldular. Çıkan son kararla artık Yıldırım’da da doğalgazın ulaşmadığı hane kalmamış olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X