İhsan Aydın
İhsan Aydın

BAL-GÖÇ kongresi çok adaylı mı olacak?

Pandemi nedeniyle sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, kooperatiflerin kongreleri İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge nedeniyle yapılamadı.

Hepsi şubat sonunu bekliyor. Mart ayı içinde Türkiye’deki hemen tüm STK’ların ertelenen kongreleri gerçekleştirilecek.

Bu yüzden kongresini yapamayan STK’larımızdan biri de Bursa’daki BAL-GÖÇ.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği BAL-GÖÇ’ün kongresinin tek adaylı olacağını sanıyorduk.

Oysa yanılmışız.

Dün Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Kader Özlem aradı.

Aynı zaman Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu BGF’nin de Başkanı da olan Özlem, BAL-GÖÇ Genel Başkanlığı’na da aday olacağını açıkladı.

Aynı üniversiteden Prof. Dr. Emin Balkan dışında kendisinin ve başka bir ismin daha adaylık için adının geçtiğini söyleyen Özlem, “BAL-GÖÇ’ün siyasi basamak olarak kullanılmasını gönlümüz razı değil. Bu açıdan ben de adaylık düşünüyorum” dedi.

BGF Başkanı olarak mevcut BAL-GÖÇ yönetimine muhalif bir isim olduğunun altını çizen Özlem, “BAL-GÖÇ’teki eski yerleşik kadronun artık yerini gençlere ve dijitalleşmeye bırakması gerekiyor. Bu açıdan Yeniden Değişim Platformu adayı olarak biz bunu gerçekleştireceğimizi düşünerek yola çıktık. BAL-GÖÇ’ü bundan böyle genç ve dijital çağa uyumlu bir kadronun yönetmesi gerektiğini düşünüyoruzdedi.

CHP’den Bursa Milletvekili seçilen Prof. Dr. Yüksel Özkan sonrası derneğin içinde bulunduğu duruma kendilerinin de üzüldüklerinin altını çizen Doç. Dr. Özlem, bunu yeni ve genç bir ekiple kendilerinin gerçekleştireceğini vurguladı.

Görüldüğü gibi BAL-GÖÇ kongresi çetin bir yarışa sahne olacak gibi.

Camianın önde gelenleri bunu tek adaya indirebilir mi?

Bunu zaman gösterecek.

Ancak, donanımlı, fakat eski kurtlara göre daha deneyimsiz, çağı okuyabilen, dijitalleşme yakından izleyen bir kadronun görev istediği anlaşılıyor.

BAL-GÖÇ camiasının kongresinin misyonlarına yakışır biçimde çok adaylı da olsa kavgasız, gürültüsüz gerçekleştireceklerine inanıyoruz.

Bursa’nın ve Türkiye’nin öne çıkmış en büyük STK’larından biri olan BAL-GÖÇ’te bu olgunluğun varlığını biliyoruz.

DAĞ-DER 4 ilçedeki kırsal yerleşimlere tablet götürdü

Bursa’nın güneyindeki dört ilçesinde, diğerlerine göre açılmış olan gelişmişlik makasının kapatılamadığı bir gerçek.

Bu açıdan bölgeye her alan pozitif ayrımcılık şart.

Yörenin Bursa’daki STK’larından olan DAĞ-DER bu amaçla çalışmalar yürütüyor. İşbirliği yaptığı diğer STK’ların da desteğiyle EBA’dan ders izleyen yöre çocuklarına tablet dağıtıyorlar. Bunu daha evvel Keles, Orhaneli ve Büyükorhan’da gerçekleştirdiler. Şimdi sıra Harmancık’ta.

DAĞ-DER Genel Başkanı Yaşar Türk ve iki başkan yardımcısı dün de kendi ilçesi olan Harmancık’a tablet götürdüler.

Tabletleri Harmancık İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Tufan, Ortaokul Müdürü Dursun Ali Köroğlu, Şehit Adil Kınık İlkokulu Müdürü Öznur Koçdemir ile İmam-Hatip Ortaokulu Müdürü Ali İhsan Balım teslim aldılar.

DAĞ-DER Genel Başkanı Türk, Başkan Yardımcıları Aydın Özdemir ve İsmail Aydoğan daha sonra Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş’ı da ziyaret ettiler.

Esnaf esneklik istiyor ama gevşeme olmaz mı?

Herkes bir yıldır esnafın çektiği sıkıntının farkında. İş yerleri aylardır kapalı. Kazançları sıfırlandı. Ancak vergileri, kiraları, çalışanlarının ücretlerini ödemek durumundalar. AVM’ler açıkken, hizmet sektöründeki esnafın kapalı olması sorgulanıyor.

Hazıra dağ dayanmaz.

Şimdi haklı olarak hükümetten, Bilim Kurulu’ndan esneklik istiyorlar. İş yerlerini kurallara uygun olarak yeniden açmayı talep ediyorlar.

Kurala uygun çalışılacaksa bunda bir sakınca yok ama en büyük sorun da zaten kuralsızlık.Denetime rağmen gevşemeyi önleyebilecek miyiz?

Nitekim dün cuma namazı çıkışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da esnafın talebini değerlendirebileceklerini, ama bunun gevşemeye yola açabileceğine de işaret etti.

Vaka sayılarının giderek düştüğü bugünlerde tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Halen ölü sayımız günlük 150 ortalamasında seyrediyor. Vakalar azalıyor ama aşı henüz yaygınlaşmış değil

Fakat, esnafın da dayanacak gücünün kalmadığı ortada.

Dengeyi iyi kurmak gerekiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X