Önceki gün Olay TV’de yapım ve sunuculuğunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ı konuk ettik.
BAL-GÖÇ bu pazar Yunusemre Spor Kompleksi’nde 17. Olağan Kongresi’ni geçekleştirecek.
Prof. Özkan ve ekibinin 3. döneme yeniden göreve talip olduklarını daha evvel aktarmıştık.
Aynı zamanda, kısa adı BGF olan, Balkan Göçmenleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nun da Başkanı Prof. Özkan o programda BAL-GÖÇ tüzüğünde değişikliğe gideceklerini anlattı.
Halen Bursa ve diğer kentlerde 10 şubesi bulunan derneğin bünyesine Balkan coğrafyasından Türkiye’ye göç etmiş diğer yöre derneklerini de alacalarını söyledi.
Önceleri Balkan yöre derneklerinin BAL-GÖÇ’te tüzüksel ve idari bir bağı yoktu.
Şimdi o bağ tüzük tadilatı ile sağlanmış olacak.
BAL-GÖÇ kongrelerinden bundan sonra yöre derneklerinin de ağırlığı olacak.
Bursa’da Bulgaristan’dan göç etmiş yöre insanlarının kurduğu onlarca dernek bulunuyor.
Programda sadece tüzük tadilatını konuşmadık.
Başkan Özkan, Bulgaristan’dan zorunlu göçle Türkiye’ye gelen soydaşlar için bazı kesimlerde, ‘Bulgar Türkü’, ‘Bulgar soydaşı’ gibi yanlış ve yakışıksız ifadeler kullananların kendilerini son derece rahatsız ettiğini de anlattı.
Özkan, bunlara, ‘cahil’ bile demeye dillerinin varmadığını, söyleyecek bir şey bulamadıklarını ifade etti.
Zorunlu göçle anavatana gelen soydaşların öz ve öz Türk olduklarını, kendilerini, bayrağına, vatanına bağlı birer Türk milliyetçisi olarak tanımladıklarını hatırlattı.
Prof. Özkan, Türkiye’deki soydaşların bu dönem elde ettiği kazanımlar için eski bakan Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na da müteşekkir olduklarını, istisnai vatandaşlık uygulamasının bunların başında geldiğini aktardı.
Prof. Özkan ekranda Bulgaristan Türklerini sevindirecek bir haberi daha bizimle paylaştı.
1 Ocak’tan itibaren altı ay süreli AB Dönem Başkalığı’nı üstlenecek olan Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi ile de görüştüklerini
Büyükelçinin, dönem başkanlığı için Türkiye’deki STK’lar olarak destek istediğini, kendilerinin de Bursa’daki Bulgaristan Temsilciliği’nin konsolosluğa dönüştürülmesini talep ettiklerini de söyledi.
Özkan’ın Bulgaristan’da halen üç partili parçalı bir görüntü içindeki Türk nüfusun bu durumunun kendilerini üzdüğünü de sözlerine ekledi.
Pazar günü şenlik havasına bir kongre yapmaya hazırlanan BAL-GÖÇ’ün Bulgaristan’dan da konukları olacak.
Artvin buluşması
Geçtiğimiz akşam, artık geleneksel hale getirilen Bursa Artvin Vakfı’nın STK yöneticileri, bürokrat ve siyasetçi buluşmasına davetliydik.
Yusufelililer Derneği’ndeki toplantıya üniversiteden, kent bürokrasisine, siyasetçisinden yerel yöneticisine kadar çok sayıda katılım vardı.
Konukları Vakıf Başkanı Osman Nuri Başaran ile yöneticiler kapıda karşıladı.
Konuşmalarda göç edilen topraklara özlem ve doyulan kente aidiyet hisleri yansıdı.
Başaran, konuklarına Artvin’in meşhur cağ dönerini ikram etti.
Program, Doğu Türkistan ve Peygamberimize özlemi ifade eden türkü ile şenlendi.
Artvinli bürokrat, siyasetçi ve işadamlarının o geceki memleket özlemeleri ve birbirlerine olan tutkunluklarına bir kez daha şahit olduk.
Kentimizin hemen her alanında etkin olan Göğe komşu toprakların çalışkan insanları kendi aralarındaki dayanışmalarıyla da dikkatleri üzerine çekiyorlar.
Başaran’ın o akşam kürsüden yaptığı, “Mikro milliyetçilik ve hemşericilik kavramlarından uzak olarak Bursa’da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” vurgusu da önemliydi.