İhsan Aydın
İhsan Aydın

Barajlardaki sular azalıyor

Köşe Yazısını Dinle

Bir susuzluk riski söz konusu değil açıklamaları var ama barajlarımızın görüntüsü her geçen gün korkutuyor. Memlekete gidip gelirken sürekli görüyoruz.

Doğancı Selahattin Saygı Barajı’ndaki su hacmi yarıya kadar inmiş. Barajın bu denli hızla boşalması düşündürücü.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ölçümlerine göre de barajdaki su seviyesi yüzde 51’de. Hemen üstündeki Nilüfer barajında da su seviyesindeki azalma hızlandı. Orada da su miktarı yüzde 74’e düştü.

Eylül ile birlikte yağmurların başlaması bekleniyor. Yağışlar hepimiz için büyük bir umut. Sadece kentlerde yaşayanlarımız değil, üreticilerimiz, çiftçilerimiz için büyük bir beklenti.

Geçen yıl olduğu gibi yağışların başlaması gecikirse, mevsim yine kurak geçerse, barajlarımızdaki mevcut su stokumuz yeterli gelmeyebilir.

Tüm umutlar eylül yağmurlarında. Fakat buna rağmen Bursalıların tasarruf etmelerinde yarar var. BUSKİ yöneticileri hep uyarıyor.

Su kullanımında tasarruf yapılması isteniyor. Bu konuda sosyal medyadan abonelere çağrılar yapılıyor.

Bursa’yı hemen her sezon bu riskten kurtaracak dev bir yatırımı var. Orhaneli ilçesi sınırlarındaki Çınarcık Barajı suyunun kente verilmesi için dış krediyle yatırımların düğmesine basılmıştı.

Yeni isale hatları, arıtma tesisleri ve depo inşaatlarının tamamlanmasıyla birlikte Bursa bu kâbusu yaşamaktan kurtulacak.

Ancak, bütün bunlar için zamana ihtiyaç var.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün gerekli ihaleleri yaptığını, müşvir, tedarikçi ve yüklenici seçimi için çalıştığını biliyoruz.

O proje tümüyle kullanıma hazır hale geldiğinde kent olarak büyük bir rahatlama yaşayacağız.

Bu açıdan, Çınarcık Barajı şebekeye verilene dek suyu ölçülü kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Okulların açılmasıyla birlikte bu konunun, derslerde çocuklarımıza daha çok işlenmesinde de yarar var.

Çınarcık Barajı da iyi ki yapılmış. Çok fonksiyonlu o baraj da olmasa Bursa’nın sürekli artan nüfusu karşısında yeni baraj yatırımına ihtiyaç olurdu. Bir barajın başlaması ve tamamlanması da en az 20 yıl aldığına göre; Çınarcık’taki o dev yatırıma ne kadar şükretsek azdır.

Emek verenleri de es geçmiyoruz. Hepsine kent olarak şükran borçluyuz.

 

AK PARTİLİ ESKİ BAŞKAN MHP’DE YÖNETİME GİRDİ

Yerel seçim yaklaştıkça Bursa’da siyasi kulisler de hızlanıyor. AK Parti’de sürpriz sayılabilecek bir istifa var.

Büyükorhan’ın AK Parti İlçe teşkilatının kurucularından, bir dönem ilçe başkanlığı da yapan Bayram Çetinkaya partisinden istifa ederek MHP’ye geçti.

Çetinkaya’nın hafta sonu gerçekleşen MHP Büyükorhan  ilçe kongresinde Akın Sevim’in listesinden Yönetim Kurulu’na  girdiğini öğrendik.

Çetinkaya ile dün telefonda konuştuk. İstifasının nedenini ve MHP’ye geçişini sorduk.

Çetinkaya, “Kurucu iradeye sahip çıkılmadı. Belediyelere, listelere parti ile ilgisi olmayan insanları doldurdular. Bu yüzden istifa edip MHP’ye katıldım” dedi.

İstifa ve MHP’ye geçiş Cumhur İttifakı içinde gelişen bir olay gibi görünse de Çetinkaya’nın Büyükorhan siyasetine damga vurmuş etkili bir isim olduğu biliniyor.

Yerel seçim öncesi bu istifanın AK Parti çevrelerinde de çok konuşulacağını söyleyebiliriz.

Öte görünüyor ki, seçime kadar siyasi partilerimizde böylesi sürprizler sürecek.

 

MHP’Lİ BİLGİLİ BURSA’YA KURTULUŞ ANITI İSTİYOR

Milliyetçi Hareket Partisi’nin önceki dönem Büyükşehir Belediye Meclis Grup Sözcüsü ve Yıldırım Belediye Meclisi Sözcüsü İhsan Bilgili aktif ve yapıcı bir muhalefet görevi üstlendi. Meclis oturumlarında verdiği önergeler, yaptığı konuşmalar kentimizin yararına çok sayıda işin olumlu sonuçlanmasına yol açtı.

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkentliği adaylığı Bilgili ve partisinin teklifiyle Büyükşehir Belediyesi gündemine girdi.

Bilgili’nin Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeyken de 2015 yılında gündeme getirdiği bir konu daha vardı.

Bursa’da bir kurtuluş anıtı dikilmesini isteyen Bilgili bunu MHP Grubu’nun önergesi olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunmuştu.

Dün Bursa’nın 101. kurtuluş yıldönümüydü. MHP’li Bilgili bir kez daha kent yöneticilerine o konuyu hatırlattı.

Bilgili elektronik postamıza gönderdiği iletide şunları vurgulamış:

“Tarihi ve vicdani bir borcun ödenmesi ve gelecek nesillere milli şuuru kazandırmak bakımından, Yıldırım’da, Deliçay Hacivat Köprüsü civarına, yeni düzenlemesi yapılan Hacivat Parkı’na Bursa Kurtuluş Anıtı’nın yapılmasını değerli yeni Bursa Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Yıldırım Belediye Başkanımız ve Sayın Bursa milletvekillerimizden tekraren arz ve talep ediyorum.”

Bilgili’nin yeniden hatırlattığı o talep bakalım bu kez gerçekleşecek mi?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X