Yazılarımızın birinde, bu seçimde en çok aday adaylığı başvurusunun hangi partiye olacağını sormuş, gelen başvuru yoğunluğunun az çok seçim sonucuna ilişkin ipuçları verebileceğine değinmiştik.
Siyasi partilerde milletvekilliği aday adaylığı başvuru süreci sona erdi. 8 Nisan’da listeler Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilecek.
Bursa özelinden yola çıkarsak, görüyoruz ki, 2002’den bu yana hemen her seçimde yoğun bir teveccüh gören AK Parti, 2023 milletvekilliği seçimlerinde de en çok başvuru alan siyasal hareket oldu.
231 başvuru ile Bursa bu seçimde de AK Parti’ye en çok ilgi gösteren kent oldu.
Kadın, genç, engelli kontenjanlarına ayrı bir başvuru tarifesi belirleyen AK Parti, başvuru ücretinin tamamını depremzedeler için AFAD’a bağış makbuzu karşılığı aktarılmasını zorunlu kılmıştı.
Nitekim öyle de oldu.
Sadece Bursa’da AFAD’a AK Parti’den 4 milyon liraya dolayında bir aday adaylığı başvuru geliri bağış olarak aktarıldı.
Peki, 20 yıldır iktidarda olan ve yıprandığı sanılan AK Parti neden bu son seçim için de aday adaylarından onca rağbet gördü?
Bunun bir sosyolojik tahlilinin yapılacağını düşünüyoruz. Toplumbilimciler, siyaset bilimcileri muhakkak bir değerlendirme yapacaklardır.
20 kişilik Bursa milletvekili listesine girebilmek için 10 kattan fazla başvuru alan bir siyasal partiye böylesi bir ilgi, kanımızca halen kendisine umut bağlandığının da bir göstergesi.
Yıprandığını, ilgi göremeyeceğini sananların, bu tabloya ilişkin de bir değerlendirmede bulunmaları gerekiyor.
Anamuhalefet partisi CHP’nin Bursa listesine girebilmek için yapılan aday adaylığı başvurularının AK Parti’nin yarısı kadar bile olmadığı söyleniyor. Oysa, muhalefet partisinin umut vaat eden ve yıpranmayan bir yapısı olması gerekmiyor mu?
Keza, anketlerde sıçrama yapacağı ileri sürülen İYİ Parti’nin de Bursa’dan 60 dolayında bir başvuru aldığını görüyoruz.
Yani, 6’lı masanın partilerine yapılan başvurudan daha fazla ilginin iktidar partisine, AK Parti’ye gösterildiği anlaşılıyor.
Kesin listeler Yüksek Seçim Kurulu’na sunulduğunda ve kamuoyuna ilan edildiğinde bunun sandığa yansıması ne our?
Onu da 14 Mayıs akşamı öğreniriz. Hemen her partide listeye giremediği için çekip gidecek, çalışmayacaklar da çıkacaktır.
Temayül her zamanki gibi teşkilatın gazını almak mı?
Devir değişti. AK Parti’nin teşkilat yoklamaları eskiden kağıt pusulalarda yapılır, sonuçlar bir çuvala toplanır, sözde Bursa’da dahi açılmadan Genel Merkez’e gönderilirdi.
Genel merkezde açıldığı sanılan o çuvallardan kimin birinci kimlerin en az tercih aldığı konusunda hep spekülasyonlar yapılırdı.
Birileri Ankara’dan haber uçurur, listede görmek ve bulmak istediği ismin birinci çıktığını yayardı.
Eski temayül yoklamalarının akıbetine ilişkin teşkilatlara net bilgi verildiğini sanmıyoruz.
Şimdi artık elektronik oylama yapıldı.
Buna ilişkin sonuçların da kim ya da kimler tarafından görüleceği, değerlendirileceği meçhul.
Teşkilatın gazı bu kez kağıt pusulalarla değil, kabinlere bilgisayar konmak suretiyle elektronik ortamda tercih yaptırılarak alınmış oldu.
Peki, o tercihe göre bir sıralama olur mu?
Hiç sanmıyoruz.
Bursa’nın, Türkiye’nin dengeleri göz önünde bulundurulucağını unutmamak gerekiyor.
AK Parti hafta sonu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği elektronik temayül ile sadece bir nabız yoklaması yapmış olabilir.
AK Parti Bursa listesine kaç bakan ve ağabey gönderecek?
Elektronik tercih yapıldı. Teşkilatların listede görmek istedikleri isimler soruldu.
Şimdi artık bu sonuçlara ne kadar itibar edilecek? Milletvekili aday listeleri nasıl şekillenecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinesinden 17 bakanın büyükşehirlerden milletvekili adayı gösterileceğini açıkladı.
O büyük şehirler arasında şüphe yok ki, Bursa da var.
Bursa’ya kabineden kaç bakan gelecek?
Bursa’nın ağabeyi kim olacak?
Eğer geçmişte olduğu gibi birden fazla bakan ve ithal isim Bursa listesine konursa, bunun sandığa yansıması hesap edildi mi?
Bu durumda teşkilatlara, ‘listede kimleri görmek istiyorsunuz’ sorusunun bir anlamı kalacak mı?
AK Parti’nin Bursa listesinde zorlanacağını düşünüyoruz.
Mevcut milletvekilleri, listeye gönderileceği açıklanan ithal isim ve bakanlar, teşkilata emek vermişler, gençler, kadınlar, engellileri harmanlayıp bir Bursa listesi yapmak sanıldığı kadar kolay olmayacak. 2 bölgeli Bursa listesinde bütün bu hassasiyetler ve ilin demografik dengeleri de göz önünde bulundurularak hassas bir çalışma gerekiyor.
AK Parti’nin hiç uygulanmayan 3 dönem ilkesi bu kez de delinecek mi?
Hepsi listelerin ilanıyla netleşecek.