Türkiye tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. 45 dereceleri aşan sıcaklar ülkeyi kasıp kavururken sahil yerleşimlerimizdeki yangınlar da yeşil örtüyü tehdit ediyor.
Kemer‘de günlerdir devam eden yangınlar güçlükle kontrol altına alınabildi. Geçen yıla göre hava söndürme ve müdahale araçlarının çokluğuna rağmen yangınlar zor kontrol altına alınabiliyor.
Aşırı sıcaklar içme ve sulama barajlarındaki buharlaşmayı da artırdı.
Bursa‘daki Selahattin Saygı Doğancı Barajı‘ndaki suyun beşte biri tükendi. Barajın doluluk oranı yüzde 80‘lerin altına indi. Ağustos ayı da sıcak geçerse barajın yarıya inme olasılığı yüksek.
Uludağ‘ın su kaynakları ile beslenen Nilüfer Barajı da azalmaya başladı.
Yetkililer, temmuz ayında su tüketiminin arttığını ancak buharlaşmanın da barajdaki su miktarını azalttığını ifade ediyorlar. Bursa‘da kışa kadar yetecek su mevcut ama uzmanlar hızlı buharlaşmanın baraj hacmindeki suyu hızla düşüreceğini dikkate alarak tasarruflu kullanmak gerektiğini hatırlatıyorlar.
Havalar mevsim normallerinin üstünde seyretmeye devam ederse BUSKİ Genel Müdürlüğü‘nün tedbir amaçlı ovadaki kuyu sularını şebekeye verebileceği de dillendiriliyor.
Hasılı, gelen kış su endişesi yaşadık, sonrasında barajlarımız yağışlarla tamamen doldu, şimdi ise hızla azalıyor.
Tasarruf etmek için riskli durumu beklemememiz gerekir. Tasarruf dinen de yapmamız gereken bir insanlık görevi.
Kaynaklarımızı ne kadar verimli kullanırsak suya ulaşmamız da o denli kolay olur.
Uzmanları dinlemekte fayda var.
Masal Park çocukların favorisi olacak
Osmangazi Belediyesi‘nin içinde 5 ayrı bölümü birden bulunan Macera Bursa Parkı Hamitler sırtlarında 50 dönüm alan üzerine kurulu harika bir eser olmuş. O parkı geçtiğimiz hafta Başkan Mustafa Dündar gazetecilere gezdirmiş, açılış için gün sayan Masal Parkın kapılarını da ilk kez habercilere açmıştı.
İşte o park yarın törenle çocukların hizmetine giriyor. Masal kahramanlarının heykellerinin yer aldığı ve canlı masal dinleme bölümünün de bulunduğu Türkiye‘nin ender konseptli bu parkı bulunduğu semte de ayrı bir hava katmış.
Hamitler mahallemiz bu şehrin çöplük ve mezarlık hizmetlerini bağrında barındıran bir semt. Şimdi Macera Bursa ile Osmangazi Belediyesi tarafından ödüllendiriyor.
Hamitler‘in adı sadece katı atık depolama ve mezarlık ile anılmayacak, Macera Bursa Park ile de hatırlanacak.
Adı eskiden ruhsatsız yapı cenneti olarak geçen Hamitler’deki bu planlı değişim Bursa‘nın diğer çöküntü semtlerine de model olmalı.
Yerinde ve yarısı devlet destekli dönüşüme Bursa da dahil olmalı
Olası bir Marmara depreminde en çok hasar alması beklenen illerin başında İstanbul‘un ardından Bursa geliyor.
Çünkü; bu kentin nüfusu 3 milyonu aştı, konut stoğunun büyük bölümü dayanaksız.
Bursa‘da belediyelerimizin irili ufaklı kentsel dönüşüm projeleri var ama özel sektör ve yurttaş bireysel olarak işe dahil olmuş değil.
6 Şubat depremlerinin ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ının hem deprem bölgesindeki iller hem de İstanbul‘da binasını yerinde dönüştürmek isteyenlere iki seçenek sundu. Yerinde konutunun dönüştürmek isteyenlere uygun koşullu faizsiz kredi desteği sağlıyor. Aynı şekilde yarısı sizden yarısı devletten uygulamasıyla da konutunu ve binasını dönüştürmek isteyenleri teşvik ediyor.
O uygulamaya maalesef Bursa dahil değil.
Oysa ilimiz en fazla riskli şehirlerden biri. Devlet kaynakları dikkate alınarak böylesi bir düzenleme yapılmış olabilir. Fakat teşvik edici uygulamalar olmadan Bursa‘nın çürük yapı stokunu yenilemek kolay olmayacak.
Bursa‘nın siyasetçileri bu işin üstüne düşmeli, bakanlık bu konuda ikna edilmeli. İstanbul‘daki depreşmeliler riskinin Bursa‘da daha fazla olduğu unutulmamalı.
Devlet dileyene o desteği sağlayıp, vatandaşının muhtemel bir depremde kaybını önlemeli.
Bütçeye çok yük getirebilir diye düşünülmemeli.
Deprem sonrası gelebilecek yükün önü peşinen alınmalı.