Sık sık vurguluyoruz.
Muhalefet partileri ve siyasallaşmış sağlık örgütleri eleştirseler de AK Parti iktidarı sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki reformlarıyla her seçimde bunun avantajını görüyor.
Sayıları her geçen yıl artan dev şehir hastaneleri, tek çatı altına toplanan sosyal güvenlik sistemi birilerinin aksi görüşlerine rağmen vatandaş memnuniyetinde hep üst sıralarda çıkıyor.
Aksayan, düzelmeyen yönleri olsa da bugün için Türkiye’deki sağlık hizmetleri çoğu gelişmiş Avrupa ve dünya ülkelerinin çok ötesinde.
Bu açıdan, yiğidin hakkını da teslim etmek gerekiyor.
Gelelim asıl konumuza.
Efendim, Bursa’nın siyaset ve sağlık yöneticileri kentin tüm noktalarına yeterli sağlık hizmeti götürmekle övünüyorlar. Yeni hastanesiz ilçe kalmadığını vurguluyorlar.
Fakat, ilin en uzak ilçelerinden olan Harmancık’ta henüz Sağlık Bakanlığı’nın yapıp hizmete açtığı bir hastane yok. Mevcut yapıyı da dernek inşaa etmiş.
2021 yılında yapmaya kalktığı 10 yataklı zemin üstü tek katlı projeyi de bakanlık bürokratları ağzına yüzüne bulaştırmış.
2021 yılında Ankara merkezli Soykar İnşaat’a 8,7 milyon lira bedelle ihale edilen ve bir yılda tamamlanacağı duyurulan o mini hastane, Sağlık Bakanlığı’nın belki de Türkiye’deki en başarısız ve talihsiz projelerinden biri haline dönüştü.
Pandemi ve depremde 45 günde prefabrik, çelik konstrüksiyondan hastaneler yapan bakanlık, nedense Bursa’daki 10 yataklı küçük bir projeyi başarmadı.
İnşaat 3 yıldır bitirilemiyor. Yüklenici firma pandemi döneminde çıkarılan tasfiye yasasından faydalanıp, temel aşamasında iş bırakınca, geçtiğimiz yıl temmuz ayında yeni bir ikmal ihalesi daha gerçekleştirilmişti. ancak, ondan da netice alınamamış ki, bir yıl sonra geçtiğimiz 10 Mayıs’ta üçüncü bir ihale ile işin bir yılda tamamlanması hedeflenmiş.
Ama bu defa maliyetlerde dağlar kadar fark var.
9 milyon liraya yakın rakamla ihale edilen o proje için 49,9 milyon liralık yeni bir ikmal (tamamlama) ihalesi daha yapılmış. İşi de yine Ankara merkezli Emitek İnşaat Mekanik Elektrik Sanayi Ticaret Limited Şirketi almış.
8,7 milyon lira nere 50 milyon lira nere?
Oysa, yüklenici firma işini ilk ihaledeki rakamlarla projeyi tamamlamış olsa idi, bugün bu kadar büyük bir fiyat farkı ortaya çıkmayacaktı.
Şimdi ilk ihaledeki rakamın 5-6 katı maliyetle tamamlanmış olacak.
O da yine işi bırakıp gitmezse…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabinenin takdir ettiğimiz üyelerindendi. Pandemi sürecinde başarılı bir performans sergiledi. O süreçte ekranların yıldızı oldu.
Fakat, Bursa’nın az nüfuslu Harmancık ilçesindeki 10 yataklı mini projenin sürüncemede kalmasından bir türlü kurtaramadı.
Yerinde olsak, böylesi talihsiz bir projeyi, ihale süreci tamamlanır tamamlanmaz Harmancık’a gidip ilk kazmayı yüklenici firma yetkilileriyle birlikte vururuz.
Böylece, firma sahipleri ve sağlık yöneticileri de işin ciddiyetinin farkına varırlar.
Umarız Harmancıklılar bu kez hastane inşaatlarına güçlü bir yüklenici bulmuşturlar.
Yoksa, 4. bir ikmal ihalesi de kapıda belirir.
Alfatlı’dan sivil anayasa vurgusu
Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı, 14-28 Mayıs seçimlerinin ardından dün sabah
Hünkar Köşkü’nde Bursalı medya mensuplarıyla bir araya geldi.
Seçim sürecinin ardından karşılıklı soru ve cevaplarla gündemi değerlendiren Aflatlı, Türkiye’nin halen darbe ürünü bir anayasa ile yönetiliyor olmasını eleştirdi, acil sivil anayasa gerekliliğine vurgu yaptı.
Afaltlı, partisinin önümüzdeki yerel seçimlere de yine Cumhur İttifakı’na zarar vermeyecek bölgelerde kendi amblem ve adı ile gireceğini söyledi.
Aflatlı, BBP’nin efsane lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasının suikast davasına dönüşmesini istediklerini, buna ilişkin yakın zamanda da bir gelişme beklediklerini ifade etti.
BBP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa’nın dönüşüm ve ulaşım gibi kent sorunlarına ilişkin de Ankara’dan yerel yönetimlere daha çok yardımcı olunmasını ve kaynak aktarılmasını da istedi.
En çok kurban hissesini Osmangazi TDV topladı
Kurban bayramında hayvanını yoksullara ve yurtdışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyenler için çokça alternatif vardı.
Bunlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye Diyanet Vakfı idi. Bu kurban bayramında Osmangazi Müftülüğü TDV aracılığıyla başlatılan, ‘Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş’ kampanyasında en fazla vekaletle kurban hissesi toplayan ilçe oldu.
Osmangazi TDV 2 bin 85 kurban hissesi ile birinci olurken, Bursa İl Müftülüğü de sıralamada 9 bin 430 hisse ile Türkiye’de 4. sırayı almış.
Bursalılar demek ki, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve taşra teşkilatlarına güvenmişler.
Osmangazi İlçe Müftüsü Mehmet Uzun da başarılarından dolayı personeline sosyal medyadan teşekkür etmiş.