Meydansız kentler, sıradan yerleşimlerdir. Kentleri meydanları öne çıkarır.
Doğu bloğu ülkelerinin bugün devasa meydanları ve onu süsleyen heykelleri, peyzajı yıllar evvel planlanmıştır.
Avrupa kentlerinde de öyle.
Bazen küçük bir meydanın bile
dünyadan milyonlarca insanı kendisine çektiği bilinir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentindeki Times Meydanı buna örnektir.
Bursa yıllardır meydansızlıktan çekmiş bir kent.
Meydan diye yapılanların da geçmişte devasa ticaret merkezlerine dönüştürüldüğü ortada.
Bugün için Osmangazi Belediyesi’nin bu ihtiyacı karşılayacak adım attığını görüyoruz.
Dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile konuşurken, Bursa’nın en yeni kent meydanı hüviyetini kazanacak Osmangazi Meydanı’nın temelinin yıl çıkmadan atılacağını söyledi.
Eski santral Garaj’da kamulaştırma işlemleri tamamlanan binaların son etabının yıkmaya başladıklarını, proje ihalesine de yakında çıkılacağını anlattı.
Bursa’ya gerçek bir meydan kazandırmak için bütçeden kamulaştırmaya büyük bir kaynak ayırdıklarını dile getiren Dündar, altında bin 500 araçlık otopark ile bölgenin park ihtiyacının da projeyle giderilmiş olacağını ifade etti.
Artık insanların araçlarını Osmangazi Meydanı altındaki dev otoparka bırakarak çarşıya yaya yürümelerini istediklerini de kaydeden Dündar, bunun çarşı bölgesindeki hareketliliği de artıracağını vurguladı.
Dündar’ın anlattıklarından, Bursa’da bu projenin hizmete girmesiyle birlikte meydan ihtiyacının kalmayacağı anlaşılıyor.
Üzerinde küçük ticari üniteler ve kafeteryaların da bulunacağı meydan aynı zamanda tören vb. gibi etkinlikler için de protokolün ve halkın buluşma noktası olacak.
Dündar’ın görev süresi içinde merkezin en büyük ilçesi olan Osmangazi’ye bir de böylesi dev bir meydanla imza atmış olacak.
Osmangazi Meydanı’nın temeli ise yerel seçim öncesi görkemli bir törenle atılacak.
Adı ve içinde bulunacak fonksiyonların dahi halka anketle sorulduğu meydan projesinin aynı zamanda Bursa’nın demokrasi meydanı olarak da anılacağını söyleyebiliriz.
Çünkü; hem adında hem de üzerindeki fonksiyonlarda halk görüşü öne çıkmış durumda.
0,65 emsal heyecanı
Önceki gün bu sütunlardan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Nilüfer ağırlıklı kentsel dönüşüm dosyalarındaki krizi aşmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ilave yüzde 15 emsal artış yetkisi daha istediğini duyurmuştuk.
Başkan Aktaş’ın konuyu Bursa’da Bakan Murat Kurum’a açtığını da yazmıştık.
Başkan’ın bu açıklaması, binaları yıkılan kentsel dönüşüm mağdurlarını heyecanlandırmış görünüyor.
Dün Ataevler’deki Oba 1 Sitesi Yöneticisi Ahmet İnce aradı.
Başkan Aktaş’ın çabasının kendilerini sevindirdiğini, 114 site ve 26 bine yakın insanın bu yüzden mağdur olduğunu anlattı.
Devletin kendilerine ödenen kira yardımının önümüzdeki yıl kasım ayında biteceğini, B Grubu sitelere olarak bu tarihe kadar binaları bitirmelerinin de mümkün olmadığını, çünkü müteahhitlerin ilave emsal artışı olmadan işe başlamak istemediklerini söyledi.
İnce, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ve Belediye Meclisi’ndeki İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun çözüm çabalarının mağdurlar olarak umutlandırdığını, Ankara’dan da en kısa zamanda müjdeli bir haber beklediklerini sözlerine ekledi.