İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Özel’den Balkan STK’larına destek

Köşe Yazısını Dinle

Merkezi Bursa’da bulunan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti.

Sabri Mutlu başkanlığındaki STK üyeleri Özel’den tam destek sözü almışlar. Özel’i, TBMM’deki ofisinde ziyaret eden BRTK Başkanı Sabri Mutlu ve arkadaşları CHP liderinden, Balkanlara dair yürütülecek faaliyetlerde tam destek sözü koparmışlar.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün de hazır bulunduğu ziyaret samimi bir ortamda gerçekleşti. Mutlu, CHP Genel Başkanı’na Konfederasyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

CHP Lideri Özel de yerel seçimlerde elde ettikleri başarıda Balkan Rumeli Türklerinin katkılarına işaret etti. Bundan sonra da CHP ve BRTK’nın bütünleşik bir çalışma içinde olacağını vurguladı.

Görüşmede Balkan ülkeleriyle bütünleşme için TBMM çatısı altında bir çalışma gurubu oluşturulması da gündeme geldi. Balkan ülkeleri hakkında detaylı bilgilerin de paylaşıldığı görüşmede burada yaşayan Türk nüfusun Türkiye’den beklentileri de masaya yatırıldı.

CHP Lideri Özel, yapılacak çalışmalara partisinin her türlü katkıyı vereceğinin altını çizdi. Özel, Balkanlardaki güven ve istikrarın kalıcı hale gelmesi için STK’lara da büyük görevler düştüğüne işaret etti.

Partisinin ebedi lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile milli mücadeleyi örgütleyen kadroların büyük bölümünün Balkan kökenli olduklarına işaret eden Özel, Türkiye ve Balkanların kopmaz manevi bağlarla birbirlerine bağlı olduklarını da hatırlattı.

BRTK Başkanı Mutlu da, 31 Mart yerel seçimlerinde partisinin aday listelerinde Balkan kökenli isimlere yer verdiği için camiası adına Özel’e teşekkürlerini iletti.

CHP Lideri Özel ile görüşmeye Mutlu’nun yanı sıra, BRTK Genel Sekreteri  Sami Ömer, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Aral, İç Anadolu Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı İbrahim Deliormanlı, Balkan Türkleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Korkmaz, BRTK Delegeleri Sevgi Aral, Hasan Yarbasan, BRTK Disiplin Kurulu Üyesi Gülten Yarbasan, Gültepe Makedonya Göçmenler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler ile Havza Balkan Türkleri Derneği Başkanı Hasan Gümüş de katıldılar.

Türk malı tramvaylar Romanya kentlerinde

Belediyelerimiz eskiden raylı sistem araçlarını yurtdışından temin edelerdi. Bunun için önce satın alınan ülkenin bankalarından kredi ayarlanır, sonrasında vagon alımı veya raylı sistem inşaatı da birlikte yaptırılırdı. Bursaray’ın başlangıcı da böyle oldu. Alman finans kuruluş KfW ve Siemens firması ile çalışıldı.

Bursa sonrasında kendi vagonlarını ve tramvaylarını üreten bir kent haline geldi. Dönemin Büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe’nin desteğiyle Bursalı Durmazlar önce tramvay sonra hafif raylı sistem vagonu imal etmeye başladı.

Şimdi yine bir Türk firması olan Ankara merkezli Bozankaya şirketi de ürettiği raylı sistem araçlarını Avrupa kentlerine satmaya devam ediyor. Firma, Romanya’nın Temaşvar şehrine ilk partide 23 tramvay sattı. 17 araçlık ikinci partinin ilk araçları da Temaşvar Belediyesi’ne gönderilmeye başlanmış.

Bunlar sevindirici haberler.

Eskiden biz Avrupa’dan alırken, şimdi Türk firmalarımız imal ettikleri raylı sistem araçlarını Avrupa şehirlerine  satıyorlar.

Ülkeye bu yola döviz girdisi de sağlanmış oluyor. Daha çok firmamız bu sahada kendisini geliştirmeli.

Piyasaya sahte zeytinyağı mı sürülüyor?

Gıda sektöründe bir ürün piyasa değerinin çok altına rakama satılıyorsa şüphelenmemek mümkün değil.

Nilüfer’de oturan ismi bizde saklı bir okurumuzun dikkatini çekmiş. Bizi de arayıp bilgilendirdi. Piyasada seyyar biçimde, kilosu 150 liradan zeytinyağı satıldığını, bunların gerçek olmadığını ileri sürüyor.

Marmarabirlik’in yağlık siyah zeytini üreticiden 45 liradan aldığını, serbest piyasada ise 55 liradan alındığını hatırlatan okurumuz şunları aktardı:

“Ortalama 1 kilogram zeytinyağı elde etmek için 4-5 kilo zeytin gerek. Bu yıl kurak geçtiği için 5-6 kilo zeytinden 1 kilo yağ alınabildiğini düşünüyorum. Buna kilo başı 4 lira sıkma parası da eklendiğinde maliyet 300 lirayı geçiyor. Vatandaşa sahte mamülü zeytinyağı diye yediriyorlar. Satarken de, ‘kendi zeytinimiz’ diye yutturuyorlar. 3 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkma olasılığı bana göre yüzde 5 veya 10’dur.”

Devletin bunları denetlemesi ve satılan ucuz zeytinyağlarının laboratuvar analizlerinin yapılması gerektiğini hatırlatan okurumuz, “TIR’larla bu yağları ülkeye dağıtıyorlar, vatandaşın sağlığı ile oynuyorlar. Bunları devletin kurumları görmeli. Bize göre şu an hakiki zeytinyağının kilosunun 450 liradan aşağı olması mümkün değil” dedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X