İhsan Aydın
İhsan Aydın

Büyükorhan çıkışını arıyor

Köşe Yazısını Dinle

Önceki hafta Bursa’nın güneyindeki iki ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin her biri onlarca milyon lira değerindeki altyapı yatırımlarının açılış ve temel atma törenleri vardı. Onlardan Büyükorhan’ın altyapısını güçlendirecek Atıksu Arıtma Tesisi ile Çok Amaçlı Düğün Salonu’nun temeli törenle atıldı. Harmancık’ta ise yapımı tamamlanan arıtma tesisi de devreye alındı.

Bursa’da atıksu arıtma tesisi olmayan tek ilçe konumundaki Büyükorhan da kısa süre sonra bu yatırıma kavuşacak.

Dün Büyükorhan Belediye Bkanı Ahmet Korkmaz ile konuştuk.

Başkan Korkmaz’ın projeleri ve hedefleri arasında ilçe için elzem bir yatırım daha var.

Korkmaz, “Bursa’nın çıkışı olmayan tek ilçesi Büyükorhan. Büyükorhan’ı Kütahya-Balıkesir yoluna bağlayacak devlet yolunun yapımı için girişimlerimiz sürüyor” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismalioğlu ile daha evvel Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin ziyarette görüştüklerini, 34 kilometrelik etabın karayolu ağına alınmasına sıcak bakıldığını da hatırlatan Korkmaz şöyle devam etti:

Bakanımız, Büyükorhan’ı Piribeyler üzerinden Kütahya-Balıkesir yoluna bağlantısını sağlayacak etabın Karayolları ağına alınabileceğini ama, yapıma hemen başlayamayacaklarını söylemişti. Biz de, ‘Karayolu ağına alınsın, daha sonra etap etap yapılsın’ talebimizi iletmiştik. Bursa’da İl Başkan Yardımcımız Setanay Yüksel Olguner ile Karayolları 14. Bölge Müdürü Umut Akyazı’yı ziyarette de konuştuk. Onlar da konuyu bugünlerde Bursa’ya gelmesi beklenen bakan beye tekrar hatırlatacaklarını söyledi.”

Başkan Korkmaz, buranın niçin karayolu ağına alınması gerektiğini ve yapım gerekçelerini de şöyle sıraladı:

Güzergâh üstünde Yenice, Hemşeriler, Kınık, Karaağız, Tekerler, Akçasaz, Demirler, Bademlik ve Piribeyler mahallelerimiz bulunuyor. Güzergâh sonunda Bursa ilinin tek tren istasyonu da yer alıyor. Karayolu taşımacılığının tren yolu ile bulaşabileceği tek güzergâh burası. Büyükorhan, Bursa ilinin Karayolları haritasında bağlantısı olmayan tek ilçesidir, çıkışı olmayan kör nokta konumundadır. İlçemizin en büyük iki mahallesi de bu güzergâh üstünde bulunmaktadır. Maden ocakları ve hayvan çiftliklerinin yoğun olduğu bir bölgedir. Bir de yol medeniyettir.”

Büyükorhan’ın bu haklı talebi Ankara’da ilçeye çok görülmemeli.

Bursa’da güney ilçelerinde hayvancılığın en yoğun olduğu merkez Büyükorhan olarak bilinir. Tren yolu ve Kütahya-Balıkesir yoluna 34 kilometrelik bir bağlantı Doğu, Güneydoğu, Karadeniz’deki yüzlerce kilometrelik tünel, otoyol, duble yol, köprü, viyadük vb. gibi yatırımların yanında Karayolları için küçük ve çerez bir yatırımdır.

Bursa’ya gelecek olan Bakan Karaismailoğlu’nun, Büyükorhanlılara bu müjdeyi vermesi ilçeye seçim üstü ilaç gibi gelecektir.

Biz de Bakan Karaismailoğlu’na şunu hatırlatalım.

Büyükorhan, bugüne dek girilen tüm seçimlerde, azalan nüfusuna rağmen AK Parti’ye Türkiye ve Bursa ortalamasının çok üstünde, yüzde 60’lar dolayında destek veren bir ilçedir. Bu durum 2002’den bu yana gerçekleşen seçim sonuçlarıyla da görülebilir.

Bunu da bir yerlere not etmekte fayda var.

Tünel 300 metrelerin altına inmiş ha gayret

Bursa’nın güneyindeki ilçeleri ilgilendiren bir başka Karayolu yatırımı da 2 kilometrelik Doğancı Tüneli ve viyadüğü. Yapımı çok uzadı, bir bakıma yılan hikâyesine döndü. Başka illerde, buradan sonra başlayan ve daha uzun metrajlı tüneller çoktan hizmete girdi.

Önceki gün AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan ile konuşurken Doğancı Tüneli’nin son durumunu sorduk.

Başkan Turhan, tüneldeki delme işleminde 300 metrenin altına inildiğini, önümüzdeki yıl için de buranın hizmete açılmasının beklendiğini söyledi.

Bunu duymak bile sevindirici.

Turhan erken beklenti içinde ama belki bir kaç yıla kalmaz, son 300 metre de tamamlanır.

Bölgenin dört gözle beklediği bu yatırımın devamında da Kapıkaya tünelleri var. Fakat, bu etaba henüz Bursa’nın en büyük siyasi ağabeyinden onay çıkmış değil.

Ulucami’nin değiştirilen halıları tam isabet olmuş

Bursa’nın, Türkiye’nin ve İslam dünyasının en ulu mabetlerinden biri. Geçirdiği deprem ve yangınlara rağmen 632 yıldır dimdik ayakta.

Bursa Ulucami’nin zemin halıları 12 yıl aradan sonra geçtiğimiz aylarda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın girişimleriyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle yenilenmişti.

Tarihi mabedin zeminindeki açık renk halılar Ulucami’nin ihtişamını daha da ortaya çıkarmış. Eski koyu renk halılar içerisini karanlık gösteriyordu.

Yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan Ulucami’deki bu yenilik şehrimizin tarihine de yakışmış.

Katkı veren büyüklerimize müteşekkiriz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X