İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dağ’daki arıtma kapasitesi artıyor

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Orhaneli’nde sürdürdüğü çalışmalar kapsamında ilçenin arıtma tesisinin kapasitesi tam 3,5 kat artırılıyor.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Orhaneli Atık Su Arıtma Tesisi’nin işletme kapasitesi bin metreküpten 4 bin 400 metreküpe çıkarılıyor.

Önceki gün bölgenin en çok nüfuslu ilçelerinden Orhaneli’deki çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma sonucunda arıtılan suları Orhaneli Çayı’na vereceğiz. Güçlü altyapı, sağlıklı bir gelecek için canla başla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğünde BUSKİ’nin 70 milyon liralık yatırımıyla kapasitesi artırılan arıtma tesisi Orhaneli’nin en büyük kamu yatırımlarından biri konumunda.

Tamamlandığında artık Kocasu’ya ileri biyolojik arıtmadan geçmiş sular salınacak. BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ile tesisteki çalışmaları inceleyen Aktaş’a, yapımı devam eden diğer bölge ilçelerindeki arıtma tesislerinin durumu hakkında da bilgi verildi. Büyükorhan ve Keles’te yapımları süren arıtma tesislerinin hizmete alınmasıyla birlikte artık Bursa’nın evsel atıklarının arıtılmadığı ilçe kalmamış olacak.

Çevreye verilen değer açısından Dağ içlerine BUSKİ Genel Müdürlüğü’nünce yaptırılan evsel atıksu arıtma tesislerini önemsiyoruz.

Bursa’nın su havzası ve yerleşim açısından en bakir bölgelerinden olan Orhaneli’nin doğası da bu yatırımla korunmuş olacak.

İlçe belediyelerimizin kendi kaynaklarıyla yapması mümkün olmayan bu devasa çevre yatırımının bölgenin geleceğinde önemli yeri olacaktır.

Bu açıdan nüfuslarına bakılmaksızın ilin tüm ilçelerini evsel atıksu arıtma tesisleri ve katı atık transfer istasyonları ile donatan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘en büyük çevreci belediye’ ödülünü de fazlasıyla hak ettiğine inanıyoruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bursa’daki bu çevre hassasiyetini ve çabaları fark edip, Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ’yi de taltif etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kampta geri sayım başladı 25 milyon liraya mal olacak

Tamamlandığında Türkiye’nin gençleri için müthiş bir kamp yeri olacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 25 milyon liralık desteğiyle yapımına başladığı Orhaneli’deki Göynükbelen Gençlik Kampı’nda hızlı bir çalışma sürüyor.

Önceki gün bürokratlarıyla Gönüykübelen’deki Gençlik Kampı şantiyesini gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Dört mevsim konaklamalı, spor ve etkinlik alanlarının bulunacağı yeni buluşma yerinizi çok seveceksiniz gençler. Yakında açıyoruz, az kaldı” diyerek müjde verdi.

Çam ağaçları içinde doğanın eşsiz cömertliğinde kamp yapacak gençlerin burayı çok seveceklerini düşünüyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından buraya gelecek gençlerimizin Göynükbelen’e hayran kalacaklarını tahmin ediyoruz.

Projeye Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkısı da küçümsenemez. 20 milyon liralık ilk katkıya geçtiğimiz günlerde 5 milyon lira daha eklediğini öğrendik.

İhalesi ve kontrolü Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca yapılan projenin önümüzdeki aylarda gençlerin hizmetine sunulması bekleniyor.

Projeyi Büyükşehir’e kabul ettiren Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt’un da gelinen aşamadan son derece memnun olduğunu görüyoruz. Çünkü; söz konusu projenin Alaçam bölgesine yapılması öngörülmüştü. Orhaneli’ye kaydırılan kamp projesi ilçenin gelişimine ve tanıtımına da büyük katkılar yapacak.

Lojmanlara dogalgaz bağlantısı bekleniyor

Bugün söze Orhaneli’den başladık o halde yine bu ilçeden başka bir gelişmeyle devam edelim. Yüzyılın afetinde evsiz kalan depremzedeler Anadolu’nun değişik il ve ilçelerine taşınıyorlar.

Orhaneli ilçemizdeki eski Türkiye Kömür İşletmeleri Lojmanları  da bu amaçla Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından depremzede ailelere tahsis edilecek.

Fakat, bunun için doğalgaz dönüşümü gerekiyor. Ovakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali envanterine geçen lojmanların hızla depremzede ailelere tahsisi için de bir çaba var.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, dönüşümün on gün içinde tamamlanıp, 150 adet lojmanın 11 ilden gelecek depremzedelere tahsisine başlanacağını söyledi.

Dayanışmaya güzel bir örnek de böylece Orhaneli ilçemizden gelmiş olacak. Buna ilişkin ilk gelişmeyi yine bu sütunlarımızdan okurlarımıza aktarmıştık. Şimdi epey bir mesafe alındığı anlaşılıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X