İhsan Aydın
İhsan Aydın

Deprem ihalelerin hızını kestiremedi

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye 6 Şubat’ta yüzyılın afeti ile karşı karşıya kaldı. 11 ili birden vuran depremin merkezi Kahramanmaraş ve Hatay idi.

Binlerce bina yıkıldı. 50 bine yakın insanımızı kaybettik. 14 milyona yakın insan mağdur oldu.

Bu büyük afetin altından kalkabilmek kolay bir iş değildi. Devlet millet el ele verdi, şimdi bölgedeki enkazı ortadan kaldırmak, deprem mağdurlarının geçici ve kalıcı barınma sorunlarını çözmek için olağanüstü bir gayret söz konusu. Devlet kadar STK’larımız milyonlarca yurttaşımız bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için cömertçe seferber oldular.

Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye koşan belediyelerimizin yaptıkları başlı başına büyük kahramanlık. Şehirleri ayağa kaldırmak için hem kendi bölgelerindeki işlerini yürütüyorlar hem de afet illerini yeniden ihya etmek için çabalıyorlar.

Bunları yaparken projelerini de aksatmış değliler.

Takvimlerindeki yapım, alım ihalelerine de devam ediyorlar.

Dün Büyükşehir Belediyesi’nin ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ihale takvimlerine göz attık. Hiç birinde bir aksama söz konusu değil.

Oysa, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ve ilçe belediyelerimizin deprem bölgelerinde büyük katkıları var.

Ekiplerinin, araç gereçlerinin bir bölümü orada çalışıyor. Oralarda çadırkentler, konteynerkentler kuruyorlar ama il ve ilçelerindeki ihaleleri de aksatmadan gerçekleştiriyorlar.

Yani, 11 şehrimizi yıkan deprem belediyelerimizin mevcut işlerini de aksatmış değil.

Onların da planlandığı şekliyle hayata geçmesi için büyük bir hazırlık dikkatimizi çekti.

Örneğin;

150 milyon Euro’luk krediyle gerçekleşecek Bursa’nın su sıkıntısını 2050 yılına kadar çözmesi beklenen Çınarcık Barajı’nın danışmanlık, mal alım ve yapım ihalelerinin de takvimde belirlendiği gibi sürdüğünü görüyoruz.

Keza, ilimizin 17 ilçesinde birden irili ufaklı sulama göletlerinden su ve kanalizasyon hatlarına kadar da BUSKİ yatırımları bir bir ihaleye çıkarılmış durumda.

Bu da gösteriyor ki, depreme rağmen belediyelerimiz ve yatırımcı kuruluşlarımız kendi projelerini de askıya almış değiller.

Projelerin ilan edilen takvime göre yapımlarının süreceği anlaşılıyor.

 

Keles 57. Alayı istiyor

Çanakkale savaşlarında 57. Alay’ın kahramanlıkları dillere destan. 7 düvele karşı Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanlarımız arasında 57. Alay’ın rölünü bilmeyen yok.

57. Alay’ın yeniden kurulması için Bursa’dan bir talep var.

Keles ilçemizin Bursa merkezdeki köy dernekleri, 57. Alay Komutanlığı’nın ilçelerinde yeniden kurulması için harekete geçtiler.

Keles Köy Dernekleri Başkanı Emre Kahraman, Çanakkale savaşlarında en çok şehit veren ilin Bursa olduğunu ve Bursa’nın ilçelerinden de Çanakkale’de şehit düşenlerinin en yüksek bölgenin Dağ ilçeleri olduğunu hatırlatttı.

Kahraman, “Keles’e 57. Piyade Alay Komutanlığı’nı istiyoruz. Bu sayede ilçemize akın olacak. 57. Alay’ın yemin törenleri Kocayayla’da yapılacak, ilçemiz daha da gelişecek” dedi.

Zor bir hedef olsa da Keles olarak buna talipli olduklarını hatırlatan Kahraman, ilçeninin tıpkı Foça ve Eğridir gibi öne çıkacağını kaydetti.

Binlerce evladını Çanakkale’de yitiren, düşmanı canı pahasına yurttan atan şehitlerin anısına Dağ yöresinden gelen bu talebe bakalım siyasiler ve Milli Savunma Bakanlığı ne diyecek?

 

Deprem bölgesine desteğe plaket

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde kaybettiğimiz yurttaş sayımız 50 bine yaklaştı. Bunların içinde 6 binden fazla yabancı uyruklu misafirlerimiz de var. Bunların çoğunun Suriyeli oldukları açıklandı.

Depremin hemen ardından devlet kadar çok sayıda sivil toplum örgütümüz de bölgenin yaralarının sarılması ve yenirden ayağa kaldırılması için buraya hareket ettiler.

Hatay’ın merkezinde, Hassa ve Defne gibi ilçelerinde günlerce yemek pişirip dağıtan STK’larımızdan biri de Bursa Osmangazi Yörük Türkmen Manav Dernekleri Birliği idi.

Genel Başkan Dinçer Akyel ve arkadaşları, Bursa’dan götürdükleri gıda ürünleri ile bölgede günlerce yemek pişirip afetzedelere dağıtmışlardı.

Akyel, depremzedelere yardım eden arkadaşlarını önceki gün birer plaketle teşekkür etti.

Biz de Karınca sarsıntının hemen ardından bölgeye yardıma koşan Yörük ve Türkmenleri kutluyoruz.

Diğer yandan, önceki gün Babasultan’da bir araya gelen Yörük ve Türkmenler 14 Mayıs seçimlerine ilişkin de değerlendirmede bulundular.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X