İhsan Aydın
İhsan Aydın

DERBİS’in zora soktuğu STK’lar

Avrupa Birliği’ne tam üyelik macerasıyla ülkemizde her alanda başlatılan müktesebata uyum düzenlemeleri sivil toplum örgütlenmesinin önünü açmış, iş ve işlemler kolaylaşmıştı.

AB hedefinin bugün daha alt sıralarda olduğu ülkemizde devlet kendini güvence altına alabilmek için FETÖ’nün 15 Temmuz ihaneti sonrası yeni kararlar almaya başladı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Topumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dernekler Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, üye bilgilerinin kısa adı DERBİS olan, Dernek Bilgi Sistemi üzerinden bildirimini zorunlu hale getirdi.

Bunun için de derneklere yıl sonuna kadar üye bilgilerini bakanlığın elektronik ortamına taşımaları için süre tanındı.

Haliyle, bu durum sivil toplum örgütlenmesine yeni bir iş çıkardı.

Bu karar binlerce üyesi bulunan dernekler açısından büyük bir sorun.

Zaten derneklerimizin kendi bilgisayar ortamlarında bulunan üyelerin adı, soyadı, kimlik numarası, mesleği, öğrenim durumu, üyeliğe kabul, üyelikten ayrılma veya çıkarılma gibi bilgileri bir de ivedilikle DERBİS’e aktarılması istendi.

Yıl sonuna kadar bu iş biter mi?

Orası meçhul.

Az sayıda üyeye sahip dernekler için sıkıntı olmayabilir ama bugün Bursa’dan örnek vermek gerekirse, BAL-GÖÇ ve DAĞ-DER gibi birden fazla şube ve binlerce üyeye sahip büyük sivil tolum örgütleri için bu durum gerçekten büyük sıkıntı demek.

İçişleri Bakanlığı’nın faal dernek listesine bakıldığında Bursa’da çeşitli isim ve amaç doğrultusunda kurulmuş 5 bin dolayında STK gözüküyor.

Bugünlerde onarın hepsi tek tek üye bilgilerini DERBİS’e aktarmakla meşgul.

Tabii ki, polisten alınarak sivilleştirilen ve valilikler bünyesinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Sivil Tolumla İlişkiler İl Müdürlükleri’nin kontrolüne geçen STK’lar eskiye nazaran daha rahat örgütleniyorlardı.

Yeni uygulamanın Avrupa Birliği’nin de hoşuna gitmeyeceğini düşünüyoruz.

Devlet, çeşitli STK’larda kümelenen ve kendine ihanet eden FETÖ’cü alçakları ayıklayacağım derken, polisin eski fişleme yöntemini bizzat STK’lar eliyle dernek yöneticilerine yaptıracağı gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Bu durum dernek yöneticilerince çok dillendirilmese de, devletin STK’lardaki suça bulaşabilecekleri bu sayede kontrol altına alacağı anlaşılıyor.

 

Aktaş NTV’ye çıktı

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı dün gündüz saatlerinde NTV ekranlarında izledik.

Kanalın Finans Kafe programına konuk olan Başkan Aktaş Bursa’nın üretiminden ihracatına, turizmine, ulaşım yatırımlarından göreve gelir gelmez uygulamaya soktukları  su ve toplu taşıma indirimlerine kadar her şeyi anlattı.

Kentin tarihi ve turizminin öne çıktığı programda Bursa’nın üretime ve ülke ekonomisine yaptığı katkıya da vurgu vardı.

Ara ara belediye başkanlarının konuk edildiği programda Başkan Aktaş konuşurken Bursa’nın güzellikleri de arka ekranda seyirciyi aktarıldı.

 

Panorama’ya halk günü

 

Hiç şüphe yok ki, Bursa’nın bugünlerde çok dikkat çeken yatırımlarından biri Osmangazi Belediyesi’nin şehre kazandırdığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bu yatırımla kent tarihine gerçekten silinmez bir iz düşmüş oldu.

Müzenin resmi açılışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan uygun bir Bursa programına dahil edilme bekleniyor ama bu arada bir yandan da kentimizden her kesim, özel randevularla müzeyi dolaşabiliyor.

Başkan Dündar artık bundan böyle müzenin her çarşamba gerçekleşecek halk günüyle 09.00-17.00 saatleri arasında Bursalılar tarafından ücretsiz olarak da görülebileceğini müjdeledi.

Şehrimizin bu en yeni simgesi Panorama’yı bu sayede görmeyen kalmayacak.

Bunu Bursa’ya yapılmış önemli bir kültür hizmeti olarak görüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X