İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dev arsayı alan firma da satıyor

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Haşim İşcan Caddesi üzerindeki eski Bıçakçılar Çarşısı arsasını satın alan Adanalı firma burayı elden çıkarıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem yönetiminin Aralık 2104’de 12,8 milyon liraya sattığı otel, otopark ve AVM imarlı arsa, otel ve ticari alan ruhsatı alınmış olarak satılık ilanına konmuş.

Firmanın burası için ne istediği bilinmiyor.

Bursa’ya uzun yıllar Bıçakçılar çarşısı olarak hizmet veren yaklaşık 5,6 dönümlük arsa bir süre BURBAK tarafından da otopark olarak işletilmişti.

Mülk sahibi firmanın halen otopark olarak kullanmaya devam ettiği arsanın akıbeti ne olur? Bu şimdilik meçhul.

Ancak, kent merkezinde 2 emsali olan otel, otopark ve AVM ruhsatlı bu kıymetli arsanın daha uzun yıllar boş kalacağını sanmıyoruz.

Alıcı firmanın yaklaşık 11 bin metrekare kapalı alan yapabileceği değerli arsanın plan notları gereği yükseklik serbestliği de var. Yani, arsayı alan firma kapalı alanı göğe doğru da kullanabilir. Kaldı ki, burası için alınmış ruhsat ve hazır bir proje olduğu da tabelada alıcılara paylaşılıyor.

2014’de Adana merkezli Bakırlar İplik Sanayi Ltd. Şti’ye satılan arsanın bakalım yeni sahibi kim olacak?

Bursa’nın merkezinde, tarihi hanlar ve çarşılar bölgesinin de hemen altındaki bu arsanın turistler için bir ara otobüs parkı olarak kullanılması planlanıyordu. BURBAK’ın 100 otobüs, 300 küçük araçlık otopark ile otel ve han projesi vardı. Ancak, o günkü Büyükşehir Belediyesi yönetimi projeyi askıya alıp, arsayı satmıştı.

 

Bu ısrar niye?

Büyükşehir Belediyesi, ‘Kardeşim ben senin katı atık bedelini toplamak ve su faturalarımı şişirmek istemiyorum, toplamayacağım, al sana meclis kararı’ diyor. Ama Bursa’daki CHP’li kimi ilçe belediyeleri o bedeli vatandaştan almak için diretiyor.

Biri yargıya başvurup, vatandaş aleyhine çıkan kararı, ‘hukuk zaferi’ diye ilan ediyor, diğeri mülk sahiplerine tahakkuklar göndererek, katı atık bedellerini kendi tahsil etmeye kalkıyor.

Bursa’nın ilçeleri arasındaki uygulama farklılıkları elbette vatandaşı da mağdur ediyor.

Belediyeler katı atık bedellerinde vatandaş lehine fedakarlık yapmalılar. Bunu ilan eden, almayacağını açıklayan çok sayıda ilçe belediyemiz var. CHP’li belediyelerin bu ısrarını anlamakta zorlanıyoruz.

Elbette, Büyükşehir’in, ‘artık toplamayacağım’ dediği o rakam bütçede büyük bir kayıp demek, ama başka kalemlerden vatandaş lehine tasarruf yapılarak bu açık kapatılabilir.

CHP’li başkanların yönettiği ilçelerde oturanlar, AK Partili diğer ilçeleri örnek göstererek, ‘Sayın başkan bu parayı bizden niye alıyorsunuz’ derse durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Kaldı ki, katık atık tahsili Türkiye genelinde az sayıda Büyükşehir ve il belediyesince yapılıyor.

Bursa’da ilçeler arasında katık atık bedeli tahsil eden etmeyen belediyelerin varlığı da hoş bir durum değil.

CHP’li belediyeler bunu almaktan vazgeçmeli.

Son Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, İYİ Parti Grubu’nun da o bedelin toplanmaması yönündeki teklife AK Parti ve MHP ile birlikte ‘evet’ demesi bize göre sürpriz değil. CHP bu konuda artık tamamen yalnız kaldı.

 

Osmangazi Halk Eğitim hedef büyüttü

Galiba 1,5 yıl önceydi. Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Köse ile konuşurken, halk eğitimlerin üzerindeki salt dikiş nakış kursu öğreten yerler algısını değiştirmek istediklerinden bahsetmiş ve 2021 yılı için en az 200 kişilik iş garantili kurs hedefi koymuşlardı.

Mehmet Müdür ile önceki gün bir kez daha görüştük.

Osmangazi HEM olarak geçen yıl o hedefi eğitimde yüzde 100, istihdamda ise yüzde 75 oranında yakaladıklarını ve 143 kişiye iş bulduklarını anlattı.

Müdür Köse 2022 için ise hedef büyümüş. Bu yıl 500 kişiye iş garantili kurs planlamışlar. İlk olarak da dezavantajlı 12 yurttaşımıza sürü yönetimi elemanı kursu açmışlar. Kursiyerler İşkur aracılığıyla Hasanağa’da bir çiftlikte hem çalışıp hem de kendi işlerini kurma şansı yakalayacaklar.

Müdür Köse, bu yıl 500 istihdam hedefini yakalayabilmek için başta BTSO olmak üzere BESOB, BEKSİAD, MÜSİAD ve Kent Konseyi ile işbirliğine gittiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Şimdiden vatandaşlarımızın ön kayıtlarını almaya başladık. Halkımızla hep birlikte kalkınmak için haydi Bursa’mızdaki tüm halk eğitim merkezlerine, haydi Osmangazi Halk Eğitim Merkezi’ne diyerek yola çıktık.”

İlçenin hemen her yerinde kurs açarak vatandaşın meslek öğrenmesi ve kendi işini kurması için çabalayan Köse ve ekibini bir kez daha kutluyoruz.

Ülkemizin ancak böylesi çalışmalarla kalkınacağını düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X