İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dosab Termik Santrali için gözler Ankara`ya çevrildi

Beklenen an geldi.
Bursa`da STK`ların, bölge halkının ve Bursa kamuoyunun tepkisine rağmenDemirtaş Organize Sanayi Bölgesi`ne taşıma kömürle çalışacak 374 MWt kapasiteli buhar ve enerji üretim santralı kurmak isteyen DOSAB`ın ÇEDbaşvurusu için ilk değerlendirme toplantısı Ankara`da yapılacak.
 
Bursa kamuoyunda gözler uzun süredir toplantı tarihinin açıklanmasına çevriliydi.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaptığı duyuruyla, toplantının tarihini kamuoyuna deklare etti.
 
DOSAB`ın 4 Haziran`da Bursa`da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne verdiği ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvurusunun ilk irdelemesi önümüzdeki 23 Aralık`ta Başkent`te gerçekleştirilecek.
Bursalıların çevreyi ve kenti olumsuz etkileyebileceği endişesiyle ayağa kalktığı, ancak siyaset ve bürokrasi çevrelerinden, kısık sesle de olsa `enerji ihtiyacı` gerekçesiyle destek bulan projenin geleceğini Ankara`daki toplantının seyri belirleyecek.
 
KİMLER KATILACAK?..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına baştaBüyükşehir ve Osmangazi belediyeleri olmak üzere, DSİ, Orman Bölge, Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Meteoroloji İl Müdürlüğü vb. gibi Bursa`daki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katılacak.
Toplantıya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün ilgili ÇED Şube Müdürlüğü uzmanlarıyla diğer kuruluşların temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Vali`nin talimatıyla toplantıya İl Müdürü Eyüp Gül`ün gidebileceği de konuşuluyor.
 
Kentin göbeğine kurulmak istenen termik santralın ÇED başvurusuna dönük (İDK) toplantısından çıkacak sonuç, Bursa`nın geleceği için de büyük önem taşıyor.
 
 
ALTI BİN İMZA TOPLANMIŞTI…
 
Bursa`nın görüşünün de aktarılacağı toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün takınacağı tavır son derece önemli.
Zira, buradan daha evvel edindiğimiz izlenimler, Ankara`da gerçekleştirilecek İDK toplantısında, kentimizdeki irili ufaklı diğer organize sanayi bölgelerine de emsal teşkil edebileceği gerekçesiyle kurumsal bir `olumsuz`görüş bildirileceği yönündeydi.
Toplantıda, Bursa`da çevreci sivil toplum örgütlerinin topladığı 6 bine yakın,`termik santral istemiyoruz`içerikli dilekçelerin de ele alınması bekleniyor.
 
 
HALKTAN ÇEKİNİLİYOR MU?..
 
Peki, toplantı niye Bursa`da değil de Ankara`da yapılıyor?
 
Organize sanayi bölgelerinde inşaa edilecek tesisler için ÇED sürecinde halk bilgilendirme toplantısının yapılmayabileceğine ilişkin yasal bir dayanak var.
 
Ancak, Bursa`da gerçekleştirilecek bir halkın bilgilendirme toplantısının tıpkı, Keles Kozağacı Vadisi`ne kurulmak istenen termik santralin bilgilendirme toplantısında olduğu gibi halk tepkisiyle karşılaşılabileceği için kentimizde bundan vazgeçildiği belirtiliyor.
 
 
DAVA HAZIRLIĞI YAPILIYOR…
 
Ankara toplantısına ilişkin DOĞADER Başkanı Murat Demir ile konuştuk.
 
Değişen ÇED yönetmeliğiyle artık bu tür tesislere rapor almanın `muhtardan ikametgah almak kadar kolaylaştığına` dikkat çeken Demir şöyle konuştu:
 
Biz, zaten bölgede oturan halkla birlikte 6 bin imza toplayarak, kentin içine böyle kirletici bir tesis istemediğimizi bildirmiştik. Bursa kamuoyundan çok ciddi bir tepki var. DOSAB Yönetimi dışında bu tesise açık destek veren yok. Ama buna rağmen ÇED olumlu çıkacaktır. Yönetmelik değişikliği ellerini kolaylaştırdı. Biz hem DOĞADER hem de Bursa`daki meslek odaları kendi disiplinleriyle birer rapor hazırlayıp Baro Çevre Komisyonu aracılığıyla ÇED`in iptali için dava açacağız. Toplantıya katılacakların konuya bilimsel ve vicdani yaklaşmalarını bekliyoruz.”
Demir, Ankara toplantısına ilişkin nasıl bir tavır takınacaklarını da platform ile yapılacak görüşme sonrası netleşeceğini sözlerine ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X