Bursa‘da geçtiğimiz hafta ses getirici bir gastronomi festivali düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi‘nin, BTSO‘nun ve firmaların katkılarıyla mutfak kültürümüz öne çıkarıldı. Bu konuda ülkemizde öne çıkmış isimler kente davet edildi.
Bursa‘nın lezzetleri bir kez daha hatırlatıldı.
Öteden beri Türk mutfağının eşsiz örneklerine sahip kent gastronomi fuarıyla bunları bir kez daha hatırlatma gereği duydu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş mutfağa geçti, konuklara ikram yaptı.
En az Gaziantep kadar geleneksel yemek türlerine sahip kentimiz ne yazık ki, Antep’in gerisindeydi.
İşte şimdi onu öne çıkarabilmek için büyük bir adım atıldı.
En basitinden, başlı başına Bursa tatlısı olan süt helvasıyla bile mutfağımızı dünyaya tanıtma fırsatımız varken bunu başaramadık.
Geçmişte bir TV kanalında kentimizin yemek kültürü için yapılan ödeme muhalefetin diline dolanmıştı. Ancak şehirler birbirleriyle yarışırken harcadıkları rakamlara takılıp kalmamak gerekiyor.
Büyükşehir Belediyesi‘nin Gastronomi Festivali için yaptığı harcamaların da üzerinde durulmamalı. Bursa‘nın mutfak zenginliğiyle elde edeceği gelir, bu organizasyona harcanan paranın yanında devede kulak kalır.
Tanıtım olmalı ki, yerli yabancı insanlar sırf yemek için Bursa‘ya gelmeliler. Bugün Gaziantep‘i sırf yemek kültürünü tanımak için ziyaret edenler var.
Bursa‘nın lezzetleriyle biz de bunu başarabilmeliyiz.
Tanıtım, duyuru bu açıdan önemli. Bunun için de işte böylesi ses getiren, lezzet otoriterlerini ve sektör önderlerini Bursa‘ya çekmek gerekiyor.
Büyükşehir Belediyesi‘nin başarılı organizasyonu ileriki yıllarda daha gelişip büyüyecek ve bir marka haline gelecektir. Biz buna inanıyoruz.
Bursa‘daki lezzet mekânları ve markaları da buna desteklerini vermeli.
Çünkü yapılan tüm bu organizasyonlar hem kenti tanıtma hem de onların kazançlarını artırma çabasıdır.
Onlar kazandığında kentimiz de kazanacaktır.
Balkanlar’a yardım etmeyi hiç bırakmadı
Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin önceki dönem Başkanı Recep Altepe köken itibarıyla Balkan coğrafyası mensubu. Bursa‘da siyaset yaparken Evladı Fatihan‘a çok katkıları oldu. Osmangazi ve Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde Balkanlar’daki soydaşlarımızın taleplerini geri çevirmedi.
Bursa iş dünyasının dikkatlerini bölgeye çekti. Ecdat eserlerini ayağa kaldırmak için işinsanlarını devreye soktu. Bugün Balkanlar‘da onarılan eserlerin bir kısmında onun da emeği var. Kardeş kent ilişkileriyle Müslüman Türk nüfusun yaşadığı kentlerde bazı ibadethaneleri yeniledi. Bulgaristan‘ın Kırcaali kentinde yeni bir cami yapımına öncülük etti.
Altepe en son Bursa eski Milletvekili Önder Matlı ile Balkanlar‘da onarılan eserleri birlikte ziyaret ettiler, ortak hareket ettiği arkadaşlarıyla Evladı Fatihan’a yapılanları incelediler.
Eski Başkan Altepe’nin Balkanlar’a yapılanları bir kitapta topladığını da biliyoruz
Altepe halen Rumeli Kanaat Önderleri Platformu‘nun da kurucularından.
Altepe’nin sivil yaşama döndükten sonra da Balkanlar’a ilgisinin hiç azalmadığı görülüyor.
Bunun ata topraklarına ve Türkiye‘nin ilgi coğrafyasına da bir vefa olduğunu düşünüyoruz.
Yabancı dilli tabelalar meselesi
Bugün Türk Dil Bayramı. Ülkemizin hemen her yerinde bir yabancı dil tabelası hastalığı var. İşletme sahipleri iş yerlerine yabancı isimler veriyorlar. Tabelalara bakıldığında da her yer yabancı markadan geçilmiyor.
Bursa sorunlarına duyarlı bir dost olan Cemil Aydın Türk Dil Bayramı’nda tam da bu konuya dikkat çekmiş. Aydın milliyetçi bir hemşerimiz. Öz Türkçe’den yana tavrını takdir ediyoruz.
“Türk dili kültürümüz, benliğimiz ve geleceğimizdir. Bugün yabancı kelimelerin işgaline uğratılmak istenen dilimizi korumak ve kollamak mecburiyetindeyiz” diyen Aydın, her il ve ilçe de belediye meclis üyelerinden ve esnaftan oluşacak bir çalışma grubuyla ilçelerin özellikle ana caddelerinde faaliyet gösteren firmalara ziyaretler düzenleyip, tabela ve afişlerdeki yabancı kelimeler yerine Türkçe kelimelerin kullanılmasını özendirici çalışmaların başlatılmasını öneriyor.
Aydın, “Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde Türkçe konuşulmaya başlandığı bir dönemde, Türkiye’de ve özelde Bursa’da bulunan iş yerlerinin yabancı tabelalar asması üzüntü vericidir” diyor.
Aydın bu konuda belediyelerin, STK‘ların bu konuda birlikte çalışma yapması gerektiğinin de altını çiziyor.