İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Her hizmeti ver ama gaz verme

Köşe Yazısını Dinle

Bu sadece Bursa’nın sorunu değil. Türkiye’nin büyük kentlerinin problemi. Plansız büyüyen şehirlerde hemen hemen aynı sorunla karşılaşmak mümkün.

Türkiye’de imar plan olmayan alanlarda ruhsatsız olarak inşa edilmiş kaçak yapılara doğalgaz dışında devletin yatırımcı altyapı kuruluşlarının tüm hizmetleri sorgusuz sualsiz veriliyor.

Ama sadece gaz bağlanmıyordu. Bu eşyanın tabiatına aykırı bir durumdu.

Böyle bir garabet, sosyal devlet ve anayasanın eşit yurttaş ilkesine de aykırıydı.

Elbette, modern kentleşme kurallarına uymayan kaçak, ruhsatsız yapılmış binaları ve sahiplerini savunmak gibi bir vazifemiz yok, olamaz da.

Ancak, bir semtte kaçak olarak inşa edilmiş yapılara, elektrik, su, internet, telefon, kanalizasyon, kablolu tv vb. gibi tüm şebekeler çekilirken, asfalt kaldırım, tretuvar yapılırken, doğalgazı bundan ayrı tutmak, vatandaşa gaz vermemek büyük bir çelişkiydi.

O çelişkinin sancısını en çok Bursa’da plansız alanlarda kaçak yaptıkları binalarda oturan hemşerilerimiz çekiyordu.

Siyaset kurumu soruna müdahale etti, imarsız alanlara yapılmış binalara doğalgaz bağlanmasına dönük bir yasal düzenleme gerçekleştirdi. İktidar milletvekillerinin teklifi TBMM’de kabul edildi.

Bu kapsamda da dün Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki mahallelerde doğalgaz şebekesi döşenmesi için temel atma töreni yapıldı.

Devlet bize göre bir ayıbını düzeltti.

İzinsiz yapılan bina sahibi cezalandırılmak isteniyorsa bu, bütün kamuya ait altyapı hizmetlerinden mahrum etmekle olur. Her hizmeti götürüp, sadece doğalgaz vermemekle yurttaş cezalandırılmaz.

Aslolan, plansız bölgelere hiç çivi çaktırmamak ve vatandaşı buna sevk eden şartları ortadan kaldırmaktır.

Vatandaşı ruhsatsız, izinsiz yapı yapmaya zorlayan nedenleri yok etmedikçe Türkiye’nin kentleri bu sorunla yaşamaya mahkûmdur.

 

İki ilçede altyapı çalışmaları uzadı vatandaş iyice bunaldı

Biz biliyoruz ki, kazılan her cadde ve sokağa döşenen şebeke vatandaşın yaşamını kolaylaştırıyor. Ancak bütün bunlar yapılırken, yüklenici firmalara geniş, rahat bir çalışma ortamı ve uzun süre verilince vatandaşın da sabrı taşıyor.

Bir süredir kentimizin iki ilçesinden, uzayan doğalgaz, elektrik, su, kanalizasyon, asfalt, yağmur suyu, kaldırım, tretuvar çalışmaları nedeniyle Orhaneli ve Harmancık ilçelerinin merkezlerinde bırakın yaya yürümeyi, araçla geçmenin bile büyük bir cesaret istediğine dönük mesaj ve telefonlar alıyoruz.

Bir ara Büyükorhan’da da benzer sıkıntı vardı ama orada çalışmaların büyük ölçüde bittiğini haber alıyoruz.

Halka hizmet götürmek elbette takdir edilecek bir durum ama bu iki ilçede, Bursa’nın en gelişmiş bir mahallesinin tek sokağı kadar bile tutmayacak altyapı çalışmalarının aylara, yıllara sarkması da düşündürücü.

Belediye başkanlarımız, ‘Asfalt yeniden kazılıp, kırılmasın’ diye devletçi, tasarrufçu bir yaklaşım sergilerken, vatandaşın, seçmenin mağdur olmasına da göz yummamalılar.

Evet, hem Orhaneli hem Harmancık’ta doğalgaz şebekesi döşendi, elektrik hatları yeraltına alınıyor, su, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları yenileniyor ama bu işleri hızlandırmak, bozulan sokakları yeniden şehre ve insana yaraşır hale getirmek için de aceleci olmak gerek.

Orhaneli ve Harmancık’ın ilçe merkezlerinden aracıyla ya da yaya geçmekte zorlananların sabrının da sınırlı olduğu unutulmamalı.

Gelen yakınma ve mesajları biz de bu satırlar aracılığıyla değerli başkanlara iletmiş olalım.

Herhalde gereğini yapacaklardır.

 

‘Dost Eli’ ihtiyaç sahibine uzanacak

Belediyelerimizin kimi sosyal projeleri alkışı hak etmiyor değil. Şehirlerimizde fiziki eksikler giderildikçe belediyelerimizin sosyal projelere de ağırlık vermeye başlamaları olumlu bir gelişme.

Onlardan biri Orhaneli’nde gözümüze çarptı.

Orhaneli Belediyesi ilçede ihtiyaç sahibi aileler için bünyesinde bir Dost Eli Mağazası açtı. Belediye, hayırsever ve sponsorların desteğiyle içine giysi ve ayakkabı doldurulan mağazada ihtiyaç sahiplerini giydiriyor.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ihtiyaç sahiplerinin bunun için yapmaları gereken tek şeyin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nü ziyaret etmeleri olduğunu vurguluyor.

Şehrin tüm gelir gruplarındaki insanlarına sahip çıkmak seçilmişlerin asli görevidir.

Bunun Orhaneli’nde uygulanıyor olması sevindirici.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X